OBRAZEM: Napěněné mléko je mu malířským plátnem
Barista Pavel Krasl nenašel při Meggle Latte art lize přemožitele.
Chomutov

Most, Chomutov, Teplice - Cizinci se nezdráhají křičet WAU přes celou kavárnu v chomutovském Lagarto Café. Není se čemu divit, barista Pavel Krasl nenašel při Meggle Latte art lize přemožitele.

Baví ho pozorovat reakce zákazníků, kteří automaticky poděkují kývnutím hlavy číšníkovi, jenž jim přinese objednané cappuccino či latte, a letmo zkontrolují svůj šálek. „Ten moment, kdy je přestane zajímat mobil nebo počítač a s úsměvem si prohlížejí obrázek v napěněném mléku, bych hrozně rád natočil kamerou,“ říká barista Pavel Krasl. Pokud je v podniku méně zákazníků a je více času „na hraní“, dovolí si vytvářet i složitější obrázky. „Třeba jednorožec zabere mnohem víc času než klasická rosseta. A když chci udělat někomu opravdu radost a podmínky to dovolí, udělám i barevný obrázek,“ dodává mladý muž. Řada lidí sleduje jeho Instagram a k objednávce kávy připojují žádost o konkrétní obrázek.

To přivedlo Pavla Krasla k nápadu, že by rád vytvořil knihu z fotek jeho kreseb, aby si mohli zákazníci objednat, který obrázek chtějí. „Nejsem schopný si pamatovat detaily každé kresby, takhle bych se podíval na fotku, co si lidé objednali, a mohl jim splnit přání,“ plánuje nadšeně.

Disciplíně latte art se přitom nevěnuje příliš dlouho. Do Lagarto Café v Chomutovce nastoupil před třemi roky jako číšník. Líbilo se mu, jak jeho kolega Daniel Raboch kreslí do kávy a rozhodl se to také naučit. A úplně tomu propadl. „Běžně trénuji za provozu v kavárně. Jsem domluvený se šéfem Janem Hawelkou, kolik hrnků cappuccina denně můžu udělat na odpis. Před finále to bylo ještě více, litry kávy a mléka končily v dřezu. Prý mi to zaúčtuje, ale zatím nic nepřišlo,“ směje se mladý barista a jedním dechem dodává, že je úžasné, když cítí takovou podporu a může se stále zlepšovat.

Jako čerstvý absolutní vítěz české Meggle Latte art ligy pošilhává po účasti v mezinárodní soutěži. „Je mi jasné, že bych tam vůbec nebodoval. Ale chtěl bych na vlastní oči vidět profíky, na jejichž videa stále koukám a nemůžu pochopit, jak to prostě dělají. Ti nejlepší jsou z Asie, už jsem si zvykl, že když chci najít něco opravdu top a zkoušet to, musím vyhledávat v čínštině,“ poznamenává Pavel Krasl.

Tomu, že v Česku je podle výsledků soutěže nejlepší, ještě pořád nějak nemůže uvěřit. „Soutěž měla pět kol a pak finále. Prvního jsem se neúčastnil, zapojil jsem se od druhého, protože to se konalo v Mostě u Radka Pilaře v Backstage barista school. A to jsem vyhrál,“ říká skromně mladík a ještě skromněji dodává, že vyhrál i všechna zbylá kola, včetně finále, kam z úvodních kol postoupilo osm nejlepších. „Ono to možná vypadá, že to bylo jednoznačné a že si ve finále jdu pro jisté vítězství. Ale já se pokaždé hrozně bál. Mým největším soupeřem je nervozita. Ve finále jsem měl co dělat, aby mi nevypadla konvička a šálek z ruky, jak jsem se klepal,“ vzpomíná mladík.

A jak soutěž v malování do kávy vypadá? V úvodních kolech dostali soutěžící předem vytipované obrázky, které pak během klání kreslili do šálků různých velikostí. „Kreslili jsme třeba jezevčíka, motýla, zebru, Darth Vadera… Do finále už jsme si každý měli sami přinést předlohu tří obrázků. Dva jsme kreslili pouze litím mléka z konvičky, třetí se ještě dokresloval perem,“ popisuje Pavel Krasl. Každý obrázek však musel soutěžící nakreslit hned dvakrát, a to v časovém limitu. „Šest obrázků jsme museli stihnout za deset minut,“ popisuje průběh soutěže. Mimochodem, je to už druhá soutěž v jeho kariéře v Lagarto Café, kde Pavel Krasl bodoval. Už rok předtím se dostal do TOP 10 soutěže Barista roku. „Latte art je mi ale mnohem bližší, opravdu mě to baví a máme pár nápadů, jak to dál rozvíjet. Moc bych si přál, aby se letošní ročník pořádal jako oficiální mistrovství, a vítěz tak mohl postoupit do mezinárodní soutěže,“ uzavírá Pavel Krasl.

Kavárny Lagarto Café jsou známy svoji kvalitou a neustálým zdokonalováním produktů i služeb zákazníkům. Vše, co v kavárně nabízejí, je té nejvyšší kvality, vyrobeno z hodnotných a vždy čerstvých surovin. Příjemné prostředí, milá obsluha a doslova exploze chutí na vás čekají v Lagarto Café v OC Central Most, v Deli by Lagarto Most, Lagarto Café OC Galerie Teplice a Lagarto Café OC Chomutovka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru