Prunéřov – „Opusťte prostor kompresorové stanice," neslo se v úterý nad elektrárnou Prunéřov II. Prostor kolem objektu byl podnikovými hasiči a pracovníky bezpečnostní agentury okamžitě a neprodyšně uzavřen, všechny příjezdové cesty zablokovány. Důvodem poplachu byl podezřelý balíček, silně připomínající nástražný výbušný systém. Objevil ho pochůzkář během jedné z pravidelných kontrol elektrárenské technologie.

hasiči611

I když vše probíhalo jako doopravdy, jednalo se naštěstí jen o další cvičení havarijní připravenosti Skupiny ČEZ na severu Čech. „Jakmile jsme na ohlašovnu požáru dostali hlášení o podezřelém nálezu, rozjel se nezbytný kolotoč s tím související. Okamžitě jsme vyjeli na příjezdové cesty, abychom je v dostatečné vzdálenosti našimi vozidly zablokovali, a celý prostor jsme v okruhu sta metrů uzavřeli. Kolegové z výjezdní jednotky z něj pak „vyháněli" všechny pracovníky, ať již elektrárenské nebo z dodavatelských firem. Na pomoc jsme přivolali také jednotku z elektrárny Tušimice, která uzavřela příjezd z prunéřovské jedničky," přiblížil aktivity prunéřovských a tušimických hasičů jejich velitel Luboš Lorenz.

Tímto „de facto" jejich činnost skončila. „Samozřejmě do objektu jsme nemohli ani my. Pokud by se jednalo o reálný případ, už bychom jen dohlíželi, aby se tam nikdo nedostal a čekali na příjezd Policie ČR a poté jim celý prostor předali," dodává ještě Lorenz.

hasičia611„Reálně by došlo k evakuaci celé elektrárny"

Jeho slova potvrzuje i Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ: „Vzhledem k velikosti nálezu by nejspíše došlo k uzavření a evakuaci celé elektrárny. Poté by následoval příjezd pyrotechnika a kontrola dalších prostor, aby se vyloučila možnost, že nástražných systémů je více. Rovněž by probíhalo šetření, jak se vůbec mohl balíček do kompresorovny dostat. Určitě by došlo na prohlídku záznamů kamerového systému, prověřování případných návštěv v elektrárně či zaměstnanců dodavatelských firem působících v areálu. Vyslechnuti by byli zaměstnanci elektrárny, kteří se pohybovali v okolí stanice."

„Bylo to akční a rychlé"

Vzhledem k tomu, že se jednalo jen o cvičení, které mělo prověřit součinnost směnového inženýra, požární hlídky, podnikových hasičů, bezpečnostní agentury a havarijního štábu a zároveň ověřit všechny telefonní čísla, na něž je v takovémto případě okamžitě zavolat, Policie ČR přivolána nebyla. Nechal se ovšem dostatečný prostor pro jejich případný příjezd. „Vše podle mne proběhlo přesně tak, jak by mělo v reálné situaci vypadat. Průběh byl akční a rychlý. Každý věděl, co má dělat a byl na svém místě. V Prunéřově to zvládli na jedničku," uzavírá Tisoň.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru