V Jirkově začali odchytávat holuby, do jara by jich z ulic mělo zmizet několik stovek
Holubi v odchytové kleci. Foto: archiv firmy Myšáci, s. r.o.
Chomutov

Jirkov – Od pondělí 15.ledna začali v Jirkově odborníci odchytávat holuby. Na třech místech na ně nastraží klece s krmením. Odchyt skončí v polovině března.

Odchyt holubů probíhá v Jirkově pravidelně začátkem roku. „V zimních měsících nemají holubi tolik přirozené potravy a je proto snazší je nalákat na zrní do odchytových klecí,“ vysvětluje referentka životního prostředí při jirkovské radnici Markéta Buchtová.

Zasíťované klece jsou umístěné na třech místech v Jirkově - v centru města, Ervěnicích a areálu Horník. Lapení ptáci se z nich vybírají ve dvoudenních intervalech, mají tam dostatek vody a krmení, aby nedocházelo k týrání.

Klece budou na místech až do poloviny března. „Za dva měsíce takhle v Jirkově odchytíme dvě stě až tři sta holubů,“ dodává k tomu Radek Pitra ze specializované firmy, která pro město ptáky odchytávala i v minulosti. Holuby pak odborníci předávají občanskému sdružení na ochranu zvířat, většinou slouží jako potrava pro dravce v záchranných stanicích.

Od holubů se snadno na lidi přenášejí různé roztoče či plísně. Dále je na člověka přenosná salmonela a klíšťová encefalitida, kterou přenášejí klíšťata. Z dalších nemocí nutno jmenovat toxoplasmózu, ptačí tuberkulózu a pro lidi vysoce nakažlivou ornitózu. Mimo jiné negativním dopadem přemnožení holubů je hromadění jejich trusu a jeho devastující vlivy na stavby a kulturní památky. „Z těchto důvodů nedoporučujeme holuby krmit,“ dodává Markéta Buchtová.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru