Lékaři mají povinnost od ledna vydávat eRecepty, za vydávání papírových receptů ale postihováni nebudou
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Od 1. ledna 2018 jsou lékaři povinni vydávat elektronické recepty (dále eRecept). „Ujišťuji občany – pacienty, že změnu téměř nepocítí a léky na svůj recept vždy dostanou. Lékařům garantuji, že za případné vystavení listinných receptů nebudou v roce 2018 sankcionováni,“ řekl dnes na tiskovém briefingu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Odložení sankcí je podle ministra Adama Vojtěcha spravedlivé vůči lékařům, protože příprava ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebyla dotažena. Je také čas na to, aby Česká lékařská komora (ČLK) dodala chybějící ověření a aby se lékaři a lékárníci se systémem seznámili v praxi. Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL v průběhu této bezsankční doby plánují informační kampaň v regionech, v rámci které uspořádají praktické semináře po celé republice.

„Zavedení eReceptu je jednoznačně správná cesta. Bude to mít řadu přínosů pro pacienty, lékaře i lékárníky,“ zdůraznil ministr Adam Vojtěch. Nový systém nabízí pacientům vyšší míru bezpečí při výdeji léku a více možností předání receptu. Lékař může pacientovi eRecept vystavit nejen v papírové podobě, ale také zaslat formou sms, emailem nebo předat prostřednictvím webové a mobilní aplikace. Lékař má díky eReceptu možnost ověřit si, zda si lék pacient v lékárně skutečně vyzvedl, případně jaký lék mu byl vydán. Předepsat léky může i bez nutnosti být v ordinaci, je zde také možnost recept opravit či stornovat. Lékárníci mají jistotu, že eRecept není možné zfalšovat, sníží se také riziko záměny léků. V budoucnu elektronická preskripce nabídne lékový záznam pacienta, umožní kontrolu duplicit při předepisování léků, sledování lékových interakcí, elektronickou preskripci opiátových léčivých přípravků a v neposlední řadě také snížení administrativy pro lékaře i lékárníky.

Aktuální informace o projektu eReceptu představila zastupující ředitelka SÚKL Irena Storová. „Centrální uložiště elektronických receptů funguje plynule a zcela bez problémů. SÚKL k dnešnímu dni vyřídil celkem 37 199 žádostí lékařů. Zpracováváno je nyní 8 032 žádostí, z toho přibližně 7 000 čeká na ověření u ČLK. K dnešní 15. hodině lékaři předepsali již téměř 146 tisíc elektronických receptů a na více než 89 tisíc eReceptů si pacienti vyzvedli své léky,“ uvedla Storová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru