O zrušení poplatku za odpad Jirkov neuvažuje. Obyvatelé města v příštím roce zaplatí opět pětistovku
Náklady na svoz a likvidaci odpadu stojí město ročně kolem šestnácti milionů. Na poplatcích se vybere zhruba polovina.
Chomutov

Jirkov - Obyvatelé Jirkova budou příští rok za svoz odpadu platit 508 korun, tedy stejně jako letos. Poplatek stanovuje vyhláška, kterou na prosincovém zasedání schválili zastupitelé.

Oproti uplynulému roku se tak pro většinu Jirkovanů nic nemění, stejná zůstává částka i způsob placení. Roční poplatek je třeba zaplatit nejpozději do 15. prosince 2018, je však možné jej uhradit i ve čtyřech splátkách – do 15. února, 15. května, 15. srpna a 15. listopadu.

Poplatek vybraný od občanů nepokrývá kompletní náklady na svoz a likvidaci odpadu. Třeba v roce 2016 to bylo přes šestnáct milionů korun, z toho na poplatcích se vybralo necelých devět milionů. Zbytek muselo doplatit město z rozpočtu, menší část (1,2 milionu) se mu vrátila díky odměně za vytříděný odpad.

I to je důvod, proč Jirkov neuvažuje o zrušení poplatku, jak se to stalo v sousedním Chomutově. „Jde o službu pro občany, s níž má město spojené nemalé náklady. Poplatek je alespoň částečně vyvažuje,“ říká starosta Radek Štejnar. V roce 2024 totiž navíc začne platit zákaz skládkování a nikdo zatím neví, kolik bude likvidace odpadu města stát poté. Rozhodně to bude více. „Městské rozpočty na to nemusí stačit a zavádět potom znovu poplatky s daleko vyšší sumou - to může být pro lidi šok,“ dodává starosta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru