Co se v Jirkově v příštím roce opraví a postaví? Město chce proinvestovat přes 100 milionů
Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili rozpočet s investičními výdaji za 114 milionů korun. Foto: Josef Dušek/MěÚ Jirkov
Chomutov

Jirkov - Rekordní sumu plánuje v příštím roce prostavět město Jirkov. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili rozpočet s investičními výdaji za 114 milionů korun.

Rozpočet samotný je schodkový, výdaje převyšují příjmy o zhruba 63 milionů korun. Velký podíl na tom mají právě kapitálové výdaje, tedy investice. „Oproti letošnímu roku město je to částka o padesát milionů vyšší,“ podotýká vedoucí finančního odboru Josef Koprušťák. Nemalá část peněz půjde do již zahájených akcí, například rekonstrukce Dvořákovy ulice, zasíťování pozemků v lokalitě Na Skalce nebo úprav v ulici Osvobození.

Největší novou stavbou příštího roku bude přebudování domu v Tyršově ulici na interaktivní hasičské muzeum a moderní infocentrum. Na stavební úpravy, nákup audiovizuální techniky i obsahovou náplň je vyčleněno třicet milionů korun. To byl také při projednávání rozpočtu jediný bod sporu, opoziční zastupitelé chtěli akci odložit. Většina zastupitelů však projekt podpořila už pro příští rok.

Kromě toho je plánovaná třeba rekonstrukce spodní části Chomutovské ulice (4,5 milionu), vybudování chodníku u rybníka v Březenci (2,5 milionu) nebo první část rekonstrukce silnic a parkovacích míst v ulicích SNP, Školní, Mládežnická (4,5 milionu). Do škol půjde jen na investicích přes sedm milionů. V ZŠ Nerudova město zmodernizuje plynovou kotelnu (2,8 milionu), v ZŠ Studentská zase vzduchotechniku (2,5 milonu). U ZŠ Krušnohorská se zase počítá s instalací automatické regulace tepla a zastínění oken tělocvičny (1,9 milionu).

Kromě investičních akcí má radnice připraveno také několik milionů korun na opravy a údržbu. Za ně se budou rovněž opravovat chodníky, silnice, schodiště a část jich je také vyčleněna do škol a školek.

Zastupitelé diskutovali také o hojně diskutované rekonstrukci sportoviště u ZŠ Nerudova. „S touto investiční akcí počítáme jako první ´pod čarou´,“ ujistil starosta Radek Štejnar. „Pokud v průběhu roku uvidíme, že se nám některé akce podařilo vysoutěžit za méně peněz, do rekonstrukce se pustíme.“

Na dorovnání schodku v rozpočtu použije Jirkov peníze našetřené z minulých let a také přebytek z roku letošního. Volných finančních prostředků má Jirkov stále dostatek.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru