Chomutovská nemocnice má nové monitory dechu pro miminka. Předcházejí náhlému úmrtí kojenců
Novorozence v nemocnicích Krajské zdravotní ohlídají nové monitory dechu od Nadace Křižovatka. Foto: Krajská zdravotní
Chomutov

Chomutov - Krajská zdravotní získala od Nadace Křižovatka třiatřicet nových monitorů dechu v hodnotě 98 010 Kč pro miminka hospitalizovaná na dětských odděleních svých nemocnic. Tyto přístroje pomáhají předejít úmrtí dítěte na syndrom náhlého úmrtí kojenců, tedy na selhání dechu, dušení, či dávení během spánku. Trvale detekují pohyby dítěte, a pokud se dechová akce zastaví, spouští zvukový a optický signál.

Dne 13. prosince se uskutečnilo slavnostní předání 10 monitorů dechu v prostorách Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Most. „Chtěl bych poděkovat za nové monitory dechu, které zdravotníkům pomáhají hlavně při péči o nedonošené děti. Je to pro nás opravdu velký pomocník a s Nadací Křižovatka spolupracujeme již několik let. Chtěl bych vyzdvihnout, že si sami hlídají životnost monitorů a díky sponzorům je pravidelně obměňují,“ řekl MUDr. Jiří Biolek, primář Dětského a dorostového oddělení Nemocnice Most.

Dvanáct přístrojů pro Novorozenecké oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a pět pro Dětské oddělení Nemocnice Děčín převzali zdravotníci ústeckého novorozeneckého oddělení. „Monitory dechu se staly nezbytným vybavením našeho oddělení. Využíváme je zejména u nedonošených a nezralých novorozenců. Kromě nás zdravotníků je stále častěji využívají i maminky, které si je mohou zapůjčit po odchodu domů,“ uvedl MUDr. Patrik Hitka, pověřený vedením ústeckého novorozeneckého oddělení.

Toho dne třetí slavnostní předání šesti monitorů dechu v Krajské zdravotní proběhlo v Nemocnici Chomutov. „Vzhledem k nutné obnově přístroje vždy po dvou letech jsme moc rádi, že jsme díky sponzorům získali od Nadace Křižovatka nové monitory,“ doplnil MUDr. Jiří Kroh, primář Dětského oddělení Nemocnice Chomutov.

„Naší hlavní činností je zprostředkování darování monitorů dechu mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy a společnosti, které jsou regionálně blízké obdarovávané nemocnici nebo je s nemocnicí pojí osobní příběh z jejich vlastního rodičovství a setkání se SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojenců). Společně se nám daří zajišťovat postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích téměř v celé ČR,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru