Dávkařům chce dát stopku i Chomutov. Už rozhodl, kde se nebudou vyplácet doplatky na bydlení
Bezdoplatkovými zónami budou sídliště Březenecká, Kamenná, Zahradní a Písečná. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Také Chomutov využije novely zákona o hmotné nouzi a vyhlásí zóny, ve kterých sociálně slabí nebudou dostávat doplatky na bydlení. „Chceme ztížit spekulantům s byty jejich praktiky, na které doplácí nejvíce společenství vlastníků, a řešit zvýšený výskyt narušování veřejného pořádku,“ říká náměstek primátora Jan Mareš.

Rada města schválila, že bezdoplatkovými zónami budou sídliště Březenecká, Kamenná, Zahradní, Písečná a střed města (území ohraničené ulicemi Palackého dále pod silnicí 1/13, Čelakovského, Vinohradská, Tovární, Pražská). Jedná se lokality, kde se ve velkém pronajímaly spekulativně byty nebo se sestehovávají do ubytoven lidi, kteří nedodržují pravidla soužití. Zároveň se jedná o lokality se zvýšeným výskytem přestupků, záškoláctví a dalších sociálně-patologických jevů.

Radnice chce bezdoplatkovými zónami zabránit typickému scénáři, kdy spekulant koupí jeden či více bytů a za vysoké nájemné doplácené sociálními dávkami v nich ubytuje mnohačlenné rodiny, které pak narušují soužití v domech a i v celých sídlištích. Opatření se vztahuje jen na nové nájemní smlouvy. „Cílem opatření je také zvýšit bezpečnost a nezhoršit sociální situaci,“ doplňuje náměstek Mareš.

Jen v letošním roce v lokalitách, kde chce město zavést bezdoplatkové zóny, městská policie řešila 447 přestupků proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. V sídlištích policie řešila 267 trestných činů a 299 přestupků, ve středu města pak 411 trestných činů a 567 přestupků. Ve vyjmenovaných lokalitách se ve 145 rodinách vyskytuje záškoláctví.

Návrhem vydání takzvaného opatření obecné povahy se nyní bude zabývat magistrát, platit by mělo nejpozději od dubna.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru