Policisté kontrolovali, zda lidé nosí za tmy reflexní prvky. A tentokrát rozdávali už i pokuty
Policisté chodcům rozdávali reflexní pásky, placky nebo třeba i reflexní tkaničky. Zdroj: Policie ČR
Chomutov

Chomutov - V celém Ústeckém kraji probíhají v těchto dnech dopravně preventivní akce zaměřené zejména na viditelnost chodců. Policisté při nich kontrolují, zda lidé, kteří jdou ve tmě po neosvětlené silnici, mají na sobě reflexní prky. Jedna taková bezpečností akce se uskutečnila i v Chomutově. A hlídky tentokrát už i rozdávaly pokuty.

Chomutovští policisté zkontrolovali celkem 18 chodců. Deset jich na sobě mělo nějaký prvek z reflexního materiálu, který zvyšoval jejich viditelnost, 8 chodců žádné výrazné označení nemělo. „Policisté situaci řešili ve většině případů domluvou, jen ve třech případech přistoupili k uložení blokové pokuty. Všichni oslovení chodci dostali od policistů nejen reflexní pásky, ale i reflexní tkaničky do bot a placku z reflexního materiálu,“ uvedla policejní mluvčí Marie Pivková. 

V letošním roce, od ledna do konce září, došlo v Ústeckém kraji v nočních hodinách, za svítání nebo za soumraku ke střetu s chodcem ve 46 případech. Čtyři chodci zemřeli, 9 bylo těžce a 34 lehce zraněno.

Nutnost nosit za tmy reflexní prvky v případě, že se člověk pohybuje na silnici na místě, kde není osvětlení, zavedla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru