Plánovaná přestavba: Z Hasičárny bude hravé muzeum a jedinečné infocentrum
Nákres části infocentra s plastickou mapou města. Autor: Ivo Plass
Chomutov

 

Jirkov - Historie i současnost Jirkova představená pomocí moderní techniky. Výuka požární ochrany pomocí atraktivní počítačové hry. Jedinečné nápady a unikátní zpracování. Jirkov ve středu představil své plány na přestavbu Hasičárny v Tyršově ulici a zastupitelé byli nadšení.

Nové centrum je rozdělené do dvou stavebních bloků. V informačním centru samozřejmě nechybí klasický pult, možnost si sednout, připojit se k internetu. Ještě atraktivnější však bude část, kterou připraví architekti společně s mistry na speciální efekty.

Základem bude plastický model centra města a nejbližšího okolí. Nejvýznamnější památky na něm budou zpracovány detailněji, model Červeného Hrádku pak bude skoro věrnou zmenšenou kopií. Pomocí speciálního nasvícení (video mapping) budou moci návštěvníci infocentra sledovat zajímavé příběhy z historie Jirkova. Třeba pověst o tom, jak se díky mlze a kohoutovi městu vyhnulo plenící husitské vojsko. Představené budou také významné osobnosti Jirkova či méně známá fakta z nedávné historie města.

V rohu místnosti je plánovaná vyvýšená plošina imitující budoucí rozhlednu na Jindřišské. Odtud bude možné celou scénu ovládat, navíc pojízdný monitor bude ukazovat třeba panoramatický záběr z rozhledny nebo dnešní podoba města z výšky. Vše natočené pomocí dronu.

Druhou částí stavby bude malé muzeum jirkovského hasičství. Malé, ale velice hravé. Polovinu prostoru zaberou exponáty, ovšem zasazené do akčních výjevů z hasičských zásahů. „Máme spoustu historických exponátů, od přileb či uniforem až po staré hasičské vozy,“ potvrzuje velitel jirkovských dobrovolných hasičů Pavel Kolář. Mezi nejzajímavější kusy patří dvě koněspřežné stříkačky ze začátku dvacátého století nebo cisternová stříkačka Praga RN. Jeden z velkých hasičských vozů bude stát venku v obří prosklené vitríně, druhý bude kabinou „nabouraný“ přímo do místnosti muzea. Hlavně děti si jistě budou chtít vlézt do kabiny, spustit třeba majáky nebo sirénu.

Uprostřed muzea pak bude zřejmě nejlákavější bod celého centra – velká počítačová hra odehrávající se na stěně. Návštěvníci budou muset uhasit simulovaný požár, a to díky správnému využití hasičské techniky i znalostí nabytých v muzeu. Na výběr bude ze tří scénářů a samozřejmostí je možnost soutěže dvou týmů proti sobě.

Takto moderně pojatá část nadchla hlavně učitele mezi zastupiteli. Ti se také zajímali o to, jak bude možné centrum propagovat i v jiných školách v republice či Německu. Což bude práce pro realizátora celé akce, podle autorů záměru se s tím ale počítá.

Celý projekt obsahuje ještě celou řadu promyšlených detailů. Do centra bude lákat socha lvice (odkaz na Kludského), která bude „vystupovat“ z výlohy infocentra. Na jedném z vozů bude postava hasiče, která bude návštěvníky vtipně vítat případně odkazovat na návštěvní hodiny. Atrakce budou reagovat na příchozí pomocí pohybových čidel. Domy na plastické mapě města budou svítit, takže model bude možné obdivovat přes výlohu i po zavírací době. A spoustu dalšího.

Moderní informační centrum nahradí to dnešní, které je malé a nevyhovující. „Je tam minimální zázemí, omezený prostor pro propagaci našeho města a málo místa pro pohodlí turistů. Když třeba čekají na prohlídku sklepů, nemají si ani kam sednout,“ popisuje Bedřich Fryč, ředitel KVIZu.

Náklady na celou akci jsou rozdělené na dvě části. Nutné stavební úpravy jsou odhadnuté na cca patnáct milionů korun, zhruba podobnou částku by pak stálo pořízení veškerého vybavení či techniky a myšlenková náplň projekcí a hry.

Město se chce do přestavby pustit již příští rok. Investici zařadila do plánu, který budou na prosincovém zasedání schvalovat zastupitelé. Kromě této akce je v něm dalších čtyřiadvacet nejrůznějších projektů, včetně oprav ulic, chodníků či investic do škol.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru