Město pokácí stromy na náměstí u kašny, usychají
Tři stromy u kašny budou pokáceny v pondělí.
Chomutov

Chomutov - Tři stromy v centru chomutovského náměstí kolem kašny usychají a budou v pondělí 6. listopadu odstraněny. Město za ně do jara vysadí nové. Čtvrtý, nejmladší a zdravý strom, bude přesazen na jiné místo.

 "Stromy jsou kvůli nedostatku vláhy a malému prostoru pro kořenový systém ve špatném zdravotním stavu. To se projevuje výrazným prosycháním korun," uvedla nejzásadnější důvody pro kácení vedoucí odboru životního prostředí Jana Hladová. Stromy navíc patří mezi takzvané krátkodobé dřeviny, které mají životnost okolo patnácti let. Před novou výsadbou se místo upraví, aby bylo pro život nových stromů co nejpříznivější.

Usychající stromy budou odříznuty co nejtěsněji nad povrchem, aby pařez nevyčníval nad terén. Okolí pařezu bude zarovnáno štěrkem, aby místo bylo bez problémů průchozí. Kořeny zatím zůstanou v zemi. Pro odstranění je totiž v jejich okolí nutné rozebrat dlažbu o velikosti několika parkovacích míst a z pod ní odebrat velké množství staré zeminy. Tak rozsáhlé práce nelze dělat před Vánoci, kdy je náměstí připravováno na vánoční program, práce proto budou provedeny na jaře.

Pro novou výsadbu se připraví co největší prostor s kompletní výměnou půdy s použitím speciálního hydrogelu pro zlepšení vláhových podmínek pro nově vysazené stromy. Vysazeny budou opět třešně křovité. "Strom má menší vzrůst, malé listy, kompaktní kulovitý tvar koruny, kvete, neplodí, pomalu přirůstá a není citlivý k zasolení," vysvětluje přednosti stromu Hladová.

Vzhledem k reprezentativnosti plochy budou vysazeny stromy většího vzrůstu s obvodem kmene okolo 20 centimetrů pro výraznější okamžitý efekt. Stromy by na náměstí měly být zpět nejpozději v květnu příštího roku.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru