Město ocenilo dárce krve, někteří už za sebou mají 120 odběrů
Město společně s Českým červeným křížem ocenilo dárce krve.
Chomutov

Chomutov - Sto třináct dobrovolných dárců krve v letošním roce v Chomutově a okolí dosáhlo čtyřiceti bezplatných odběrů a čtrnáct jich darovalo krev 120krát.

„Darování krve je dnešní podobou hrdinství, protože je to čin, který zahraňuje životy. Lidé, kteří se rozhodnou darovat krev, tak většinou činí po celý svůj život. O to víc si jich musíme vážit,“ řekl primátor města Chomutova Marek Hrabáč.

Čtyřicetinásobní dárci obdrželi od Českého červeného kříže zlatou medaili prof. Jana Janského a drobné dárky. Stodvacetinásobní dárci z Chomutova a okolí již obdrželi zlatý kříž druhého stupně Českého červeného kříže na krajské ceremonii. „Jsou to ženy a muži, pro které je dárcovství už dlouhá léta součástí jejich života a za to jim patří obrovský dík,“ říká náměstek primátora Jan Mareš. Dárci obdrželi také reprodukci od malířky Silvy Prchlíkové.

0311darci4

Sloučená transfúzní stanice Most a Chomutov eviduje okolo 6 tisíc dárců krve. Ti pokrývají potřebu obou nemocnic, přesto se jakákoliv krevní skupina může stát nedostatkovou. Vždy záleží na momentálním složení pacientů, kteří krev potřebují. Velká dopravní nehoda s více vážně zraněnými, souběh několika takových nehod nebo větší hromadné neštěstí mohou být okamžitě důvodem jak zvýšeného odběru krve, tak i konkrétní skupiny. „Proto jsem vděčná našim dárcům, kteří jsou velmi vstřícní k našim neočekávaným potřebám,“ říká primářka transfúzního oddělení Vladimíra Kašková.

Krev od dárců zachraňuje životy nejen při nehodách ale i při řadě operací, transplantací či léčbě otrav. Celoživotně jsou na ni odkázáni například lidé léčení umělou ledvinou či pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Léky z krve vyrobené jsou nezbytně nutné pro nemocné s poruchami srážlivosti, léčbu poruch obranyschopnosti či léčbu popálenin.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru