V Jirkově se objevily vlajky se srdíčky. Visí na sedmi místech
Oficiální městská vlajka před budovou Základní umělecké školy v Jirkově Foto MěÚ/J. Dušek
Chomutov

Jirkov - Před všemi školami v Jirkově nově vlají oficiální městské vlajky. Modrobílé prapory s červenými srdíčky nechal vyrobit městský úřad.

Stožáry byly po většinu roku prázdné, vlajky však mají především výchovný rozměr. „Je to jeden ze symbolů města a tímto způsobem se může dostat žákům i kolemjdoucím do povědomí. Doufáme, že to u nich vyvolá zvědavost, zájem i trochu hrdosti na naše město,“ říká vedoucí odboru školství a sociálních věcí Karel Bernt.

Město nechalo vyrobit sedm vlajek a zaplatilo za to dvanáct tisíc korun. Visí před čtyřmi základními školami (ZŠ Krušnohorská má dva vchody a tedy dvě vlajky), pak u městského gymnázia a také před základní uměleckou školu. Nejlépe jsou vidět u škol, kde jsou zavěšené svisle.

Symbol města u své školy vítá i ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Martin Reihs, který podle vlastních slov stál o městskou vlajku už dříve. „Jsme přeci jirkovská škola, jsme na to hrdí a chceme se k tomu přihlásit,“ vysvětluje jednoduše.

Vlajku coby oficiální symbol má město teprve od roku 2016. Tehdy byla Jirkovu schválena i nová podoba městského znaku. Ten sice město získalo již v roce 1588, v následujících letech byl ale často komolen a originální znaková listina je od roku 1948 nezvěstná. Městský znak podle dobových pramenů zrekonstruoval heraldik Stanislav Kasík, který navrhl i podobu vlajky. Červená srdce vycházejí z erbu pánů ze Rvenic (Ervěnic), což byli jedni z prvních známých majitelů Jirkova. 

0211vlajka1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru