Kadaň – Blíží se víkend, krásné dva dny volna, a když počasí dovolí, není ideálnější doby na menší cyklovýlet. Pohodovou a nenáročnou trasu pro vás připravili odborníci na slovo vzatí, bikeři z kadaňského Nevixu. To ale není zdaleka vše, kromě dobrého tipu můžete také vyhrát v naší soutěži, hrajeme o krásný cyklodres v hodnotě 900 korun.

kadan276

Vyjížďka na Úhošť

Jezdíte rádi na kole? A už jste viděli královskou Kadaň ze stolové hory Úhošť? Tato národní přírodní rezervace nabízí mnoho všem, kdo hledají čistou přírodu, památky i pouhou vyjížďku na kole.

Stolová hora Úhošť, rozpínající se přibližně kilometr a půl jižně od Kadaně, je skvělým místem na výlety pěšky i na kole. Kromě výjezdů a sjezdů nabízí nádherné výhledy do okolí a jedinečnou a neposkvrněnou faunu a flóru.

Do Zásady je to pohoda

Na Úhošť vede z Kadaně několik cest, nyní si popíšeme jednu z nich. Ne tu nejkratší, zato relativně snadno sjízdnou i pro nepříliš pokročilé cyklisty. Začínáme na „Kadaňském stupni" (na konci Nábřeží maxipsa Fíka, za hotelem Split), ze kterého vyrážíme na cyklostezku vedoucí podél Ohře (jedeme proti proudu směrem na Klášterec). Tato cesta je poklidná a nenáročná, jedná se o jediný úsek, který nevede do kopce. Podél řeky dojedeme do Zásady u Kadaně, malé vesnice pod úpatím samotné Úhoště. Zde se od řeky oddělíme a projedeme skrz Zásadu až na silnici (v podstatě není kam jinam uhnout). Na té zatočíme doleva a ujedeme přibližně 150 metrů, po kterých změníme směr znovu, tentokrát doprava, na polní cestu.

Stoupání mezi stromy

Po asi kilometru jízdy a posledních domech začíná les, přinášející prudké stoupání, kameny a kořeny v cestě. Střídání roviny a stoupání mezi stromy pokračuje přibližně 700 metrů. V této chvíli se nacházíme u informační tabule přímo pod horou a následuje poslední stoupání po vyznačené, zhruba 800 metrů dlouhé cestě (po travnatých políčcích mezi okolními stromy).

Za ten výhled to stojí

Po tomto posledním úseku se konečně dostáváme na Úhošť. Po okraji hory můžeme najet na stezku, vedoucí podél plošiny hory, velice dobře sjízdnou a bez větších překážek. Při cestě okolo západní části Úhoště máme výborný výhled na okolní kopce, Klášterec nad Ohří a od kamenné sochy pohanského boha na severní hraně stolové hory i na Kadaň. V další části stezky je na cestě dost kamenů, určitě se vyplatí větší obezřetnost.

Opatrně při sjezdu

Když dojedeme do lehce nižší části vrchu Úhoště, čeká nás sjezd po úpatí hory. Je podobně prudký, jako předchozí výjezd, plný velkých kamenů a povrch je zde místy lehce nestabilní. Po sjezdu už přichází pouze polní cesta směrem do Pokutic, kde se snadno napojíme na silnici, vedoucí rychle zpět ke „Kadaňskému stupni".

Celková délka trasy (tam i zpět): cca 20 km; Náročnost: Střední; Terén: Silnice, polní cesty, lesní cesty

Ondřej Míchal, Nevix Cyklosport Kadaň

dres276Soutěž

Jak bylo v úvodu napsáno, článek není pouze tipem na hezký výlet, ale také si s námi můžete zahrát o skvělou cenu, cyklodres (viz foto) v hodnotě 900 korun (není dána velikost, výherce si to své správné číslo vybere sám). Co pro výhru musíte udělat? Je to jednoduché. Stačí zodpovědět naši soutěžní otázku, správnou odpověď zaslat s vaším telefonním kontaktem na naši elektronickou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a pak již jen čekat, zda se na vás usměje štěstí při losování. Uzávěrka soutěže bude v pondělí, 30. června v 12.00 hodin přesně.

Soutěžní otázka

Od kterého roku funguje v Kadani prodejna Nevix, Cyklosport? Malá nápověda, odpověď můžete najít zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru