Jaroslav Krákora: Zdravotnictví stojí a padá s penězi, musí se prostě najít
Praktický lékař pro děti a dorost Jaroslav Krákora
Chomutov

Ústecký kraj - Praktický lékař pro děti a dorost Jaroslav Krákora se logicky zajímá především o zdraví. Jako kandidát ČSSD chce obhájit svůj post ve Sněmovně, aby mohl pokračovat v započaté práci a zlepšit zdravotní stav nejen lidem na severu Čech.

Všichni kandidáti do Poslanecké sněmovny za ČSSD v Ústeckém kraji se shodují, že na sever Čech nutně musí doputovat obrovské finanční částky, aby kraj ve všech oblastech dohonil zbytek republiky. Vy jako lékař na svém blogu poukazujete, jak špatně jsme zde na tom se zdravím oproti zbytku republiky, a namítáte, že to už dávno není životním prostředím. Chybí zde dostatek lékařů. Jak je dostat do Ústeckého kraje?

Ano, životní prostředí se za posledních dvacet let výrazně zlepšilo. Faktem ale je, že Ústecký kraj má nejnižší průměrný věk dožití. Zatímco republikový průměr dožití je u žen cca 82 let a u mužů 78 let, na severu Čech je to o dva až čtyři roky méně. Kraj má ještě k tomu problémy s nedostatkem lékařů a sester. Navíc do budoucna hrozí, že dojde ještě ke zhoršení stavu, vždyť jedna třetina praktických lékařů pro dospělé, děti i stomatologů přesahuje věk 60 let.

Řešení vidím ve využívání rezidenčních míst, jež jsou v gesci ministerstva zdravotnictví. Dále je nutné nastolit platové zvýhodnění lékařů i sester, a například i nabídka slušného bydlení od jednotlivých měst a obcí.

Co říkáte na snahu ředitelů nemocnic zaplnit volná místa lékaři z ciziny? Pacienti to nesou dost nelibě…

Lékaři z ciziny mohou sice zaplnit některá volná místa, ale nesmí to být hlavní strategie zaplňování volných míst. Co se týká jazykových znalostí a odbornosti, musí zahraniční lékaři absolvovat poměrně náročné zkoušky, a to nostrifikační i odborné.

Stejné je to dle vás i s vybavením nemocnic a ordinací, to jsme na tom opravdu tak bídně oproti zbytku republiky?

Vybavení nemocnic a ordinací má určité rezervy, zdravotnická pracoviště na špičkové úrovni máme zde též, ať už je to např. neurochirurgie, onkologie, pediatrie, kardiologie a mnohá další.

Ve srovnání s ostatními kraji - je Ústecký kraj dle počtu obyvatel pátým nejlidnatějším krajem, jsme na tom však nejhůře. Nemůžeme se srovnávat s Prahou, Středočeským, Moravskoslezským a Jihomoravským krajem, ale ani např. s Plzeňským krajem či Královéhradeckým. Myslím si, že by bylo dobré i zřízení lékařské fakulty v Ústí nad Labem.


Jaroslav Krákora

  • Narodil se v roce 1955
  • Působí jako praktický lékař pro děti a dorost, od roku 2002 jako poslanec a od roku 2013 je místopředsedou Výboru pro zdravotnictví
  • Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD
  • Člen správní rady VZP
  • Jeho manželka i syn jsou také lékaři

Nemocnice upozorňují, že je trápí i nedostatek dalšího personálu, to ale není problém jen našeho kraje. O kolik by se měl zvýšit plat sester, aby se toto zaměstnání, které navíc musí být i posláním, stalo opět pro lidi zajímavým? A jsou na to dle vás v rozpočtu peníze?

Za naší vlády se platy lékařů a sester zvýšily třikrát. Platy sester by měly dosahovat v ambulantních službách minimálně výše průměrného platu a v lůžkových zařízeních být ještě o 10 až 20 procent vyšší, peníze se najít musí.

V Poslanecké sněmovně působíte od roku 2002, poslední čtyři roky navíc jako místopředseda Výboru pro zdravotnictví. Je těžké prosazovat napříč politickým spektrem změny, které mají pomoci českému zdravotnictví?

Ano, je těžké prosazovat změny, protože jsou většinou vázány na zvýšení finančních prostředků.

Co považujete za svůj velký úspěch?

Za svůj úspěch považuji prosazení a spolutvůrcovství při zrušení zdravotnických poplatků, snížení cen některých léků, snížení doplatků na léky pro seniory od 1. 1. 2018 a dětí do 18 let na 1000 Kč, resp. na 500 Kč u lidí starších 70 let, úprav vzdělávání lékařů a sester, protikuřácký zákon.

Byl byste pro znovuzavedení poplatků?

Poplatky odmítám, jsme pro pravidelnou valorizaci zdravotního pojištění, zvláště u státních pojištěnců (u dětí, důchodců…)

Vedeme několik nelichotivých statistik ve světě – Češi tloustnou, hodně kouří, pijí alkohol, málo se hýbají. Jejich léčba pak stojí obrovské částky – neměli by mít lékaři a zdravotní pojišťovny nějaké páky na pacienty, které by je donutily žít zdravěji?

Souhlasím, že v Česku se hodně kouří, holduje alkoholu a tloustne. Řešením je prevence, osvětová činnost. Pojišťovny by měly mít systém bonusů pro lidi, kteří chodí pravidelně na preventivní prohlídky, dodržují životosprávu, a malusů pro kuřáky, alkoholiky, obézní apod., kteří o své zdraví pečují méně nebo vůbec.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru