Břeh zámeckého rybníka zdobí nová socha
Sochař Jiří Němec u své sochy Tíha, kterou nově umístil na břehu zámeckého rybníka. Foto Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Dřevěná skulptura z dílny Jiřího Němce stojí od konce září na břehu rybníka pod zámkem Červený Hrádek. Abstraktní dílo představuje tíhu životních rolí, které musíme před světem stále dokola hrát. Poslouží ale dobře i jako lavička. „S tím jsem smířený,“ usmívá se nad svým dílem sochař z Boleboře.

Sochař si pro umístění sochy si vybral malý výčnělek u cesty kolem rybníka. A záměrně na tom méně frekventovaném břehu. „To místo mě okouzlilo. Je trochu intimní. Nechtěl jsem, aby lidé o sochu zakopávali,“ říká Jiří Němec.

Skulptura představuje stylizovanou lidskou postavu. Kulatá část je hlava, její vydlabaná část představuje obličej coby „okno do duše“. Tělo je pak složené ze dvou tvarů - spodní hranatá část poukazuje na racionální složku člověka, po ní pak „stéká“ část zaoblená, což je složka spirituální. Mohutnost sochy má také svůj význam. „Jde o pomyslný, ale bytelný plášť, do kterého je zahalený každý člověk podle toho, do jaké role se před ostatními stylizuje,“ vysvětluje autor. Každá životní či společenská role však člověka nutí chovat se podle ní, a nakonec se může stát i přítěží. Proto se socha jmenuje Tíha.

Kdo však nechce nad dřevěným dílem filozofovat, může se na něj klidně posadit. Zaoblené tvary k tomu vybízejí, stejně jako umístění s pěkným výhledem na zámecký rybník. „Soše to neublíží, počítám s tím a je to v pořádku,“ přikyvuje Jiří Němec. Stejně tak vydlabaná „hlava“ může podle něj sloužit třeba jako schránka na vzkazy.

Nový dřevěný prvek u cesty vítají i na zámku. „Snažíme se v posledních letech rybník a jeho okolí zatraktivnit a máme na to hodně pozitivní ohlasy,“ říká Bedřich Fryč, ředitel zámku. „Cesta kolem rybníku se stává oblíbenou promenádní trasou a tahle socha do toho hezky pasuje,“ dodává.

Socha vznikla před dvěma lety na sympoziu v Boleboři, kterého se Jiří Němec pravidelně účastní. Jeho sochy je možné vidět i jinde v okrese. Jedno z těch nejviditelnějších je sousoší zápasících andělů uprostřed pole před Boleboří.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru