Na Doupově vznikne výcvikové centrum nováčků a armádních specialistů
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Chomutov

Karlovarský kraj, Ústecký kraj - Ve Vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách, který sahá od Karlových Varů ke Klášterci nad Ohří a na Podbořansko, vznikne nové výcvikové centrum nováčků a některých armádních specializací.

Uvažuje se i o zavedení některého z vojenských technických oborů na již existující střední škole v Karlovarském kraji. Vojáci by v budoucnu také využívali karlovarské letiště jako detašované pracoviště vzdušných sil. Během tiskové konference na karlovarském letišti to potvrdil ministr obrany Martin Stropnický.

„Teď jsme v situaci, kdy armáda nabírá razantně nové vojáky a vojákyně, v loňském roce to bylo 2200 nováčků. Daří se nám navyšovat počty aktivních záloh. A v tom okamžiku jsme začali mluvit o dislokaci vojenských posádek, mimo jiné o jejich nedostatku od Plzně na západ. Samozřejmě jsme došli k závěru, že by se to mělo změnit, i rekrutace se daří daleko více na Moravě než tady. Proto chceme do čtyř let vybudovat ve Vojenském újezdu Hradiště výcvikové centrum, protože to ve Vyškově je už na hranici své kapacity. Počítáme v novém centru se stálou přítomností 200 -300 vojáků. Věřím, že bychom dosáhli i lepších rekrutačních výsledků. Zároveň s tím by se dalo využít letiště v Karlových Varech, které může mít kombinovaný civilní i armádní provoz. Ministerstvo obrany připravilo strategický dokument záložních letišť v ČR a karlovarské mezi ně patří,“ uvedl ministr obrany a zdůraznil, že velmi dobře v současnosti funguje na území Karlovarského kraje vojenská letecká záchranná služba, která by v budoucnu mohla také využívat například při velkých akcích letiště v Karlových Varech.

Podle náčelníka Generálního štábu Armády ČR armádního generála Josefa Bečváře by se výcvikové středisko v Hradišti soustředilo na zabezpečení rekrutace, tedy příjmu nových budoucích vojáků i na výcvik záloh. Výcvikový prostor v Hradišti je druhý největší v ČR a cvičí zde příslušníci pozemních i vzdušných sil. „Kromě výcviku nováčků a záloh by v nově zřízeném centru mohla působit i vojenská autoškola a také by zde mohly probíhat další odborné kurzy. Karlovarské letiště může pilotům vojenských letounů sloužit jako zázemí pro dotankování pohonných hmot,“ doplnil generál Bečvář.

Přítomnost armády v regionu by mohla mít pozitivní vliv i na budoucí rozvoj kraje. „Je to další argument, proč urychlit dostavbu D6 a s tím souvisí i silniční napojení do Radošova, kudy se vojenská technika bude přesouvat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok, který také připomněl, že je připravena stavba tří úseků D6, jež by měla začít v listopadu letošního roku.

(jp)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru