Litoměřice - Královské město Litoměřice, zaručený výletní tip pro turisty každého věku a fyzické zdatnosti, stojí na prahu nové turistické sezóny. Centrum cestovního ruchu Litoměřice (dále jen CCR), příspěvková organizace města, připravilo pro letošní rok řadu vítaných novinek.

Litoměřice. Foto: Centrum cestovního ruchu Litoměřice

Jednou z nich je rozšíření počtu tras, které je v doprovodu průvodce možno absolvovat. Oblíbenou prohlídku historického jádra města doplní tři nové turistické trasy. „Nově se můžete vydat po stopách českého básníka Karla Hynka Máchy, nechybí návštěva Máchovy světničky a dalších zajímavých míst. Prohlédnout si dále můžete řadu unikátních sakrálních staveb, včetně katedrály sv. Štěpána, a to při absolvování turistické trasy nazvané Litoměřice a baroko. Poslední trasu jsme pojmenovali podle knihy Pavla Rývy a Oldřicha Doskočila Kdo se to na nás dívá, neboť budete v jejím průběhu míjet v centru města řadu významných soch od neméně významných autorů," vyjmenovala nové produkty ředitelka CCR Anna Matulová.

Díky kartě můžete ve městě ušetřit

Turisté, kteří chtějí v Litoměřicích zakusit během několika dnů více zážitků, mohou ušetřit. A to díky sedm dní platné kartě mající podobu knižní záložky, která vyjde v den zahájení nové turistické sezóny (1. května) pod názvem 3+1 v Litoměřicích. Umožní za zvýhodněné vstupné návštěvu vyhlídkové věže Kalich, podzemní expozice Důl Richard v proměnách času a hradní expozice českého vinařství. Na každém místě získá turista do karty razítko o absolvování prohlídky a na závěr se může vydat na kávu zdarma v kavárně Fér Café v parku Václava Havla. „Cílem je nejen zvýšit propagaci turistických atraktivit města, ale zároveň přimět návštěvníky, aby se v Litoměřicích zdrželi déle než jeden den," poukázala na smysl nového turistického balíčku marketingová manažerka CCR Martina Vondráková.

Gotický hrad je lákavým cílem

K lákavým turistickým cílům patří původně gotický hrad na Tyršově náměstí. Expozice Cesta za vínem, která je srdcem hradu, je od letošního roku ještě atraktivnější – návštěvník si může výstavu nejen prohlédnout, ale přímo na místě ochutnat vína z prezentovaných vinařských oblastí. „Jde o nový produkt, kterým chceme umocnit propagaci českých vinařů. Inspirovali jsme se loni při návštěvě Salonu vín ve Valticích," uvedla vedoucí hradu Lenka Gottwaldová. Při prohlídce expozice věnované českému vinařství má nově návštěvník dvě možnosti. Buď si zakoupí jednoduchou vstupenku na prohlídku s průvodcem, nebo si k prohlídce objedná i degustaci s odborným výkladem. „V takovém případě dostane příležitost ochutnat šest vzorků vín pocházejících z českých vinařských oblastí," upřesňuje vedoucí hradu. O degustovaném víně zasvěceně vyprávějí průvodci, držitelé certifikátu Sommeliér junior.

Pochutnáte si, vybrat si vám pomůže web

Nejen za pamětihodnostmi, dobrou kávou a kvalitními víny, ale i za gastronomickými zážitky se vyplatí zamířit do Litoměřic. V historickém centru města je totiž v sezóně řada venkovních zahrádek lákajících k posezení. CCR s ohledem na zvýšení informovanosti obyvatel města i jeho návštěvníků provozuje od února nový webový portál http://www.litomerice-info.cz/cz/kam-na-obed/, kde jsou k dispozici aktuální denní menu řady litoměřických restaurací.

Specifikem Litoměřic jsou dvě informační centra (provozovaná CCR), otevřená sedm dní v týdnu. První se nachází na Mírovém náměstí v podloubí radnice, druhé v hradu. Zde získáte nejen potřebné informace, ale i řadu informačních materiálů. Nabídka se nově rozrostla o leták s názvem Litoměřice – město, které stojí za to navštívit. Nechybí v něm mapa s vyznačením turisticky nejzajímavějších objektů, jejich krátká charakteristika a poutavé barevné fotografie, ilustrující půvab daného místa.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru