Ústecký kraj - Ústecký kraj chce být více otevřený lidem s handicapem. Usnadnit jim pohyb po kraji a výběr míst, kde se nemusí potýkat s bariérami. Pomůže k tomu projekt Česko-saské pohraničí bez bariér, který odstartoval v dubnu letošního roku a k jehož realizaci se Ústecký kraj spojil s městem Drážďany.

Jak Ústecký kraj díky projektu zpříjemní život handicapovaným vysvětluje Zdeněk Matouš, radní Ústeckého kraje s gescí regionální rozvoj a turistický ruch.

Co je hlavní cílem projektu?

Chceme lidem s handicapem usnadnit zapojení do společenského života a ukázat jim nové možnosti trávení volného času, vzdělávání ale i zaměstnání v Ústeckém kraji. Díky projektu vznikne propojený webový portál pro handicapované osoby, na kterém budou moci zjistit veškeré informace o bezbariérovosti nejen turistických cílů v Ústeckém kraji. Usnadní jim rozhodování, kterých společenských akcí se mohou zúčastnit, které turistické cíle jsou pro ně přístupné, jaká zařízení mohou navštívit. Nový portál jim zjednoduší plánování cest hromadnými dopravními prostředky, přinese ale například také přehled o parkovacích místech pro handicapované.

2709matous2

Zdeněk Matouš.

Zapojíte do realizace projektu také osoby s handicapem?

Se zdravotně postiženými lidmi budou po celou dobu realizace projektu přímo spolupracovat nejen naši úředníci, ale také specializovaní odborníci z oboru lékařství a sociálních věcí. Součástí projektu jsou i akce určené právě pro lidi s handicapem. Chceme v rámci projektu nejen propagovat turistické atraktivity regionu a představit přeshraniční spolupráci, ale hlavně přiblížit prostřednictvím sportovních a společenských akcí možnost inkluze lidí s handicapem do společnosti. Kromě tří velkých akcí pro hendikepované jsou součástí projektu také odborné konference.

Jaké další výstupy bude mít projekt kromě specializovaného portálu a společných akcí pro odbornou veřejnost, handicapované občany a obyvatele Ústeckého kraje bez zdravotního postižení?

V rámci projektu bude vytvořena publikace pro handicapované občany, která jim usnadní zapojení do společnosti po úrazech s trvalými následky. Publikace bude obsahovat základní informace o všech možnostech, na které instituce či specialisty se po úrazech obrátit. Vznikne také studie zaměřená na zmapování Ústeckého kraje z pohledu bariér a jejích odstranění.

Kolik tato pomoc handicapovaným bude stát?

Celkový rozpočet projektu bude činit cca jeden milion eur. Téměř 900 tisíc ovšem půjde z dotace. Projekt je financovaný z Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko.

2709matous3

Chceme lidem s handicapem usnadnit zapojení do společenského života a ukázat jim nové možnosti trávení volného času, vzdělávání ale i zaměstnání v Ústeckém kraji, říká Zdeněk Matouš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru