Městská policie zpřísnila. Hlavně proti recidivistům
Ilustrační foto. Foto: MěÚ/Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - Půlrok plný změn má za sebou Městská policie v Jirkově. Strážníci změnili systém služeb, dostali nové vybavení a chystají se na příchod nového ředitele. Také trochu zpřísnili při ukládaní pokut. Všechno lze vyčíst z pololetní zprávy, kterou na posledním jednání projednávali zastupitelé.

Vyplývá z ní mimo jiné, že strážníci řešili méně přestupků, než za první půlrok loňského roku. A to zhruba o tři stovky, což není zanedbatelné. „Odpovídá to i statistikám státní policie, podle kterých kriminalita v Jirkově opravdu klesá,“ komentuje pozitivní zprávu Václav Dráb, který je pověřený vedením městské policie.

Místo třech stovek tisícovku

Nezřídka jsou strážníci mírní, zhruba polovinu přestupků řešili domluvou. Ovšem když už se rozhodli dát pokutu, byli většinou přísnější než loni. A to především na recidivisty. „Když někomu dáme čtyřikrát pokutu tři stovky a on si z toho nic nedělá, tak popáté prostě dostane tisícovku,“ shrnuje jednoduše Dráb. Trochu strážníkům pomohl i nový zákon, který zvýšil hranice u některých pokut.

Většina přestupků je dopravních, šlo především o řidiče, kteří nechali svá auta zaparkovaná na místech, kde je zákaz stání či zastavení (například při blokovém čištění) nebo někomu obsadili placené parkovací místo.

Počet pokut však není jediným statistickým výsledkem strážníků. Také například zadrželi pět hledaných osob a pět pachatelů trestného činu. Více než šedesát lidí pak při přestupcích zachytily kamery. Většinou šlo o černé skládky či popíjení na veřejnosti, kamerový systém má ale na kontě i větší úlovky. Třeba v březnu zabránili strážníci krádeži auta na obchvatu, které si tam připravovali tři mladíci. O měsíc dřív zase hlídka díky kamerám zastavila silně opilého řidiče, který nasedl do auta a vyrazil do města. Kdo ví, jak by to jinak dopadlo. Podle strážníků byl muž tak opilý, že při kontrole málem vypadl z auta.

Další kamery v Nových Ervěnicích

Kamerový systém se navíc během letošního podzimu rozšíří o další dvě kamery. Obě budou dohlížet na pořádek v Nových Ervěnicích. Městská policie tak bude mít k dispozici celkem třiačtyřicet kamer, což si zřejmě vyžádá přestěhování dohlížecího pultu do větších prostor.

Změna ředitele i systému služeb

Největší změnou od začátku roku je rezignace dlouholeté ředitelky Marty Bendové, která z čela městské policie odstoupila v květnu. V současné době je vedením strážníků pověřený Václav Dráb, jeden z velitelů směn. Ještě na podzim však do ředitelského křesla usedne

Martin Řehůřek, bývalý vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Jirkově. V těchto dnech skládá strážnické zkoušky, poté ho zastupitelé jmenují ředitelem.
Po dlouhých diskuzích se na jaře změnil také systém služeb. Byly zrušeny denní směny, kdy strážníci sloužili od 12 do 24 hodin, a přešlo se na systém „ranní, noční, volno, volno“.

Strážníci jsou nyní také lépe vybavení. Z rozpočtu nakoupili pro všechny nové taktické vesty a teleskopické obušky.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru