Jak je to s kácením stromů kvůli stavbě parkovišť? Tady je vyjádření města
Zdroj: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - V poslední době se v Jirkově hodně hovoří o zabírání zeleně v souvislosti se začínající stavbou nových parkovišť. Mezi lidmi kolují informace, že se kvůli autům vykácí řada stromů. V lokalitě Pod přivaděčem proti kácení stromů dokonce sepsali petici. K problematice se teď na svých webových stránkách vyjádřilo město.

Parkovací místa se začínají v Jirkově budovat ve čtyřech lokalitách. Ustoupit muselo nebo bude muset 18 stromů (na povolení orgánu ochrany přírody). Některé mají již velmi zhoršený zdravotní stav nebo jde o nevhodné druhy dřevin do městského prostředí. V daných lokalitách za ně bude vysázeno 44 stromů (lípa, habr a okrasné jabloně nebo třešně) a tisíc keřů.

Lokalita Pod přivaděčem

Lidé zde proti kácení stromů sepsali petici. Podle všeho ze strachu, že město bude kácet všechny stromy v lokalitě. Pravda je ale taková, že ze zhruba pětadvaceti stromů jich musí ustoupit jen šest větších, a jsou to ty nejblíže silnici. Jde o jednu suchou jabloň, nevhodný smrk, dvě břízy, javor a jasan. Vysázeno tu bude deset náhradních stromů.

Dostatek parkovacích míst?

Občas se objevuje argument, že právě v lokalitě Pod Přivaděčem je parkovacích míst dost. Může se to tak zdát. Ale jen proto, že lidé tu parkují na místech, kde by správně parkovat neměli. Stejně lichý je argument, že parkoviště může být jinde. Město nemůže parkovací místa postavit tam, kam si ukáže. Někde vedou inženýrské sítě nebo by stavba tak jako tak narušila kořeny stromů.

Vegetační klid

Objevily se domněnky, že město kácí stromy, přestože není období vegetačního klidu. Platí všeobecné pravidlo, že období vegetačního klidu trvá od listopadu do března. Je však třeba dodat, že z praktického přírodovědného hlediska i z interpelace příslušných právních předpisů je zakázáno bez povolení kácet v období hnízdění savců a ptáků, kteří jsou svým způsobem života vázáni na dřeviny. A protože stavební práce musí probíhat ve vhodných klimatických podmínkách, investor přistoupil k podzimním měsícům, kdy již nehrozí zásah do hnízdění savců a ptáků. Orgán ochrany přírody tedy od podmínky kácení v období vegetačního klidu ustoupil.

2009parkoviste1

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru