Poprvé dostali Cenu Jirky dva lidé. Manželé Raisrovi
Marcela Raisrová (uprostřed) neskrývala na pódiu překvapení a dojetí. Cenu jí předali zpěvačka Monika Absolonová a starosta Radek Štejnar. Foto MěÚ/Josef Dušek
Chomutov

Jirkov - V nohách mají kilometrů, že by je jeden nespočítal. Zato jejich dvě hlavní akce se spočítat dají – uspořádali už sedmnáct ročníků Jirkovského crossmarathonu a patnáctkrát zorganizovali turistický výšlap Krušnohorské poselství. Město Jirkov teď Marcelu a Jaromíra Raisrovi za jejich aktivitu v turistice a obohacení života ve městě ocenilo Cenou Jirky.

Bylo to poprvé v historii, kdy cenu získali dva lidé. A mohlo to být jen díky tomu, že jsou manželé. Dřevěnou sošku si v sobotu v rámci Hornické pouti převzala pouze Marcela Raisrová, její muž je totiž na dalším turistickém výšlapu v Itálii. Když starosta Radek Štejnar ohlásil jejich jména, na pódium vystoupila se neskrývaným překvapením. „Ocenění si moc a moc vážíme a můj muž by byl určitě stejně překvapený jako já, protože tohle jsme vážně nečekali,“ usmívala se dojetím Jirkovanka, která se mimochodem pyšní titulem Mezinárodní chodkyně.

Kromě toho, že se manželé sami věnují turistice a prochozenou mají řadu zemí od Finska přes Kanadu až třeba po Nepál, pořádají akce i pro veřejnost. Nejznámější je Jirkovský crossmarathon, poměrně velký a hodně oblíbený horský závod pro běžce, cyklisty i pěší. Pravidelnou akcí je také lednový turistický výšlap nazvaný Krušnohorské poselství.

Cenu Jirky, sošku od místního umělce Šporgyho, předávala paní Raisrové zpěvačka Monika Absolonová, hlavní odpolední host pouti. Byla to už jedenáctá soška, kterou město ocenilo zásluhy nejrůznějších Jirkovanů. V minulosti ji získali třeba zasloužilý dárce krve, světoznámý entomolog či zakladatel místní galerie.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru