Obnova krajiny po těžbě bude pokračovat, vláda schválila navýšení financí pro revitalizaci krajiny v Ústeckém a Karlovarském kraji. Díky programu RE:START!
Těžba v prostoru dnešního jezera Milada a krajina po rekultivaci.
Chomutov

Ústecký kraj - Ústecký a Karlovarský kraj desítky let zásobovaly Českou republiku uhlím. A stejné je to i dneska, tyto procesy se bohužel neobejdou bez zásahu do krajiny. Díky rekultivacím se daří vrátit poškozené krajině novou podobu. Jako příklad může sloužit vytěžený prostor u Mariánských Radčic, který je dnes místem rekreace a zemědělství. Po rekultivacích tak vzniká znovu krajina, která patří lidem. Ale i to něco stojí.

Soukromé těžební společnosti hradí rekultivace na území po své činnosti. Stále existuje mnoho lokalit, kde má dluh stát. Velké škody v krajině totiž vznikly ještě před privatizací těžebních společností a stále čekají na nápravu. Proto v roce 2002 vláda uvolnila 15 miliard korun na jejich odstranění. Ty ale nestačily, a stát Ústeckému a Karlovarskému regionu stále „dluží“. Aby stát kompenzoval našim krajům současné problémy a podílel se na jejich odstranění, vznikl program RE:START. Na jeho základě vláda tento týden schválila další peníze na rekultivační činnost. Jedná se o částku ve výši 3 miliard korun, určené pro Ústecký a Karlovarský kraj. Schválení navazuje na tzv. 15 Ekomiliard, program určený na odstraňování ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji.


PROGRAM RE:START

  • Program restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje realizované ve spolupráci Úřadu vládního zmocněnce s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro místní rozvoj pod záštitou Vlády ČR.

„Chybějící prostředky na zahlazování škod po těžbě jsme dlouhá léta vnímali jako dluh státu. Protože obce ani kraj nemohou tuto činnost hradit sami, dali jsme navýšení tvz. 15ti Ekomiliard o další 3 miliardy jako jeden z úkolů programu RE:START. Velké díky patří Ministerstvu průmyslu a obchodu za rychlé plnění úkolu a prosazení na jednání vlády. Díky tomuto kroku bude Ústecký kraj zase zelenější. Z navýšených peněz dojde k revitalizaci vodních toků, vzniknou například nové plochy pro individuální výstavbu, prostory pro podnikání nebo další plochy pro rekreaci, jako je tomu právě u jezera Most,“ sdělila Gabriela Nekolová, zástupkyně vládního zmocněnce a spoluautorka programu RE:START. Doplnila, že konkrétní projekty již byly schváleny vládou a peníze na ně budou uvolňovány postupně.

Video

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru