Takhle vypadá auto po střetu s člověkem. Policisté budou kvůli bezpečí první týden doprovázet děti do škol
Vůz po střetu s chodcem. Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR
Chomutov

Ústecký kraj - V týdnu od 4. do 9. září září policisté na přechodech pro chodce doprovodí děti do školy.

Prázdniny dětem utekly jako voda a už tu máme nový školní rok. I v letošním roce budou policisté v Ústeckém kraji první týden v září děti doprovázet do škol. Policisté budou stát v ranních a odpoledních hodinách na vytipovaných přechodech pro chodce v blízkosti škol.

Preventivní projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne!" je Policejním prezidiem České republiky realizován od roku 2007 dvakrát ročně v rozsahu jednoho týdne po celém území České republiky, a to na začátku školního roku a v jeho druhé polovině.

Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu, zejména pak osvojovat dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky, odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

„Neustále dětem připomínáme, že řidiči nestačí svoje vozidlo zastavit, pokud jim chodec náhle vstoupí do vozovky. Proto je důležitý i oční kontakt s řidičem a případně i následné poděkování nebo mávnutí rukou určitě řidiče potěší,“ říká mluvčí policistů v Ústeckém kraji Veronika Hyšplerová.

Zebra (a policisté) radí:

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru