OBRAZEM: Karel IV. s družinou dorazil do Kadaně. Vítaly ho davy, přibyla žebrota
Historický průvod. Karel IV. přátelsky mává davům. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Kadaň – Velký a dlouhý průvod, mávající Karel IV., zaplněné náměstí, rytířské turnaje, ale i povedená žebrácká ulička s městskou spodinou. Kadaň v sobotu ožila již 25. ročníkem tradiční historické slavnosti, Císařským dnem.

Císařský den připomíná návštěvu římského císaře a českého krále Karla IV. v Kadani v roce 1367. Po celý den byl připravený bohatý program na náměstí i v parku a pro děti i na hradbách, kde se vydaly na pouť s plněním sedmera rytířských ctností. „Letošní novinkou je žebrácká ulička,“ připomněl starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Na slámě jste mohli potkat nebohé siroty, žebrák vybíral na stavbu kostelíku, u povozu se vnadně kroutily lehké děvy a lákaly nebohé těžko se bránící tatínky aspoň na snímeček.

Ze slavností se za roky pořádání stala turistická atrakce, vstupné se nevybírá. Určitě jde o jedny z nejhezčích historických akcí v regionu. Počet návštěvníků lze jen odhadovat. „Myslíme si, že by mohlo dorazit patnáct tisíc lidí,“ předpokládá Jiří Kulhánek.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=oybOAA5e3zM

360° Foto

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru