Nové molo na Kamencovém jezeře je hotové. Přijďte ho vyzkoušet
Během první etapy se postavila hlavní část mola - 27 metrů pevného nástupního a 70 metrů plovoucího mola. Zdroj: facebook/město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Nové molo na Kamencovém jezeře je hotové, tedy alespoň jeho první část. Druhá etapa stavby začne až po letní sezóně. Už teď se ale můžete přijít na nové molo slunit.

Během první etapy se postavila hlavní část mola - 27 metrů pevného nástupního a 70 metrů plovoucího mola - a relaxační molo s dětským bazénem. Ve druhé etapě, která se zahájí po sezóně, přibudou ještě další dva vnitřní bazény, postaví se zázemí pro plavčíky a oblíbené skokanské prkno.

Stavba mola byla rozdělena na dvě části, aby mohli návštěvníci molo využívat alespoň ještě v části letošní sezóny. Zajímavostí je, že molo není stavbou ale plavidlem a bude mít i svůj technický průkaz s identifikačním číslem. Pro jeho obsluhu musí být personál Kamencového jezera proškolen odbornou firmou.

Z čeho je molo sestaveno?

Chomutovské molo je technickou raritou pro svoji variabilitu dílčích sekcí. Jeho pevná část je ukotvena na 34 dubových pilotech. Piloty jsou většinou delší než u původního mola, dosahují až pětimetrové délky od hladiny a díky tomu se opírají o uhelnou sloj pod dnem Kamencového jezera. 

Na pevnou část mola je připevněno plovoucí molo z betonových pontonů vyplněných voděodolným polystyrenem. Betonové pontony jsou vyrobeny ze speciálního betonu, který je navíc speciálně ošetřen, protože léčivá voda jezera s ohledem na její specifické chemické složení betonu neprospívá. Plášť pontonů je ošetřen nepropustnou membránou.  Betonový plovák váží až 12 tun a ocelový 908 kilogramů. Výdřevu a pochozí část tvoří sibiřský modřín.

 Boční mola jsou vyrobena z odolné oceli a vyplněná opět voděodolným polystyrenem. Z nich je sestaveno relaxační molo s dětským bazénem a na podzim se z nich vytvoří také sportovní a výukový bazén a prostor padesátky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru