Obrovské modré roury na jezu v Klášterci plní svůj účel. K čemu slouží?
Foto: Město Klášterec
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Modré roury velkých rozměrů umístěné v řadách na jezu na řece Ohři, viditelném ze zámeckého parky, právě plní svůt technologický účel.

O modrých rourách informovaly Klášterecké noviny. Radniční list položil dotaz mluvčímu Povodí Ohře, aby současnou situaci osvětlil.

„Jedná se o hradidla, která se používají k hrazení při kontrole a údržbě klapek. Na jezu jsou uzávěry, kterými se pohybuje nahoru a dolu, a udržuje se tak hladina vody nad jezem. Když tyto železné klapky potřebujeme zkontrolovat, promazat či seřídit, tak je potřebujeme mít na suchu. V tu chvíli je musíme hradit. Po zahrazení nepřitéká další voda. Vyčerpáme vodu z daného prostoru, můžeme opravovat a natírat, provádět veškerý servis,“ vysvětluje Jan Svejkovský postup údržby jezu.

Náš další dotaz směřuje k četnosti úklidu naplavených odpadků na jezu. „Je to tam pořád, na jaře i v zimě, lidé si nedají pokoj. Naši lidé jsou při odklízení tohoto odpadu, ve kterém se najdou i použité injekční stříkačky, doslova ohrožení na životě. Odpad likvidujeme pravidelně, většinou jedenkrát za 14 dní. Problém byl na jaře, kdy se nám porouchala technika,“ uvádí Svejkovský. Zároveň chválí vodáky a rybáře, kteří se účastní pravidelných jarních úklidů břehů. Perfektně zorganizovaný úklid mají dle jeho slov zdejší MASky (místní akční skupiny). „Stejně ale tyto úklidy stojí spoustu peněz, i když pomáhají dobrovolníci,“ uvádí Svejkovský. Klášterecký jez tak svým způsobem ochraňuje před naplaveným odpadem Kadaň, kam se právě díky funkčnosti jezu už odpad nedostane.

Zajímavostí je, že jez slouží hlavně k zachytávání ledových ker v zimě a na jaře. „Jez udržuje kry v horní hladině, pod ní může voda protékat a už nezamrzá. Nevylévá se pak tolik z břehů, takže je nižší riziko povodní,“ uvádí Svejkovský. Tzv. ledové trámce zůstávají na jezu nastálo, po celý rok zachycují naplavené odpady. V létě pak bývá hladina vody u jezu čistší, a to proto, že průtoky vody jsou nižší.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru