VIDEO: Překonal Alpy i svou bolest, aby pomohl postižené holčičce. Takhle Milana vítali v úterý v Jirkově
Milan Dzuriak s Míšou Bernardovou, které letos výtěžek z Cesty proti bolesti pomůže. Zdroj: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - Ujel 755 kilometrů, překonal rakouské Alpy, projel třemi státy. A v úterý 11. července se po osmnácti dnech na kole vrátil domů, do Jirkova. To byla třetí charitativní cesta Milana Dzuriaka, který už třetím rokem pomáhá postiženým dětem.

„Jsem unavený, ale také šťastný. A vděčný. A těším se na teplé jídlo!“ Řekl Milan po návratu z dlouhé cesty. Ta začala v sobotu 24. června ve slovinského Šentjuru, který se den předtím stal partnerským městem Jirkova. Milana tentokrát doprovázeli jeho dva bratři a otec.

V úterý výpravu v Kostelní ulici vítaly desítky lidí, starosta s místostarostkou, dva pěvecké sbory a také velvyslanec Slovinska v České republice Leon Marc. Ten přivezl také příjemnou zprávu pro celý Nadační fond Cesta proti bolesti. Dobrosrdečné lidi ve slovinské obci totiž myšlenka oslovila natolik, že na účet fondu poslali ještě během Milanovy jízdy 500 eur, tedy zhruba třináct tisíc korun.

Letošní Cesta proti bolesti pomůže především sedmileté Míše Bernardové, těžce postižené dívce z Otvic . Nadační fond jí koupí MOTOmed, což je léčebný pohybový přístroj. Slouží k aktivnímu i pasivnímu procvičování dolních a horních končetin. Druhým příjemcem bude jirkovské sdružení PROHANDICAP, kterému fond koupí zvedák do auta, jímž rozváží postižené klienty.

Cesta proti bolesti funguje jako nadační fond od letošního roku, na účtu už má třeba výtěžek z únorového benefičního plesu a několik darů. „Nepochybujeme, že na zmíněné dva cíle peníze vybereme,“ dodává k tomu Bedřich Fryč, člen správní rady fondu. „Pokud bude peněz více, máme v seznamu několik dalších příjemců, kterým bychom mohli pomoci.“

Při první charitativní cestě Milan objel na kole celou republiku, loni pak došel pěšky ze Sněžky do Jirkova. Z původně nadšeneckého projektu se stal nadační fond, jehož chodu pomáhají desítky ochotných nadšenců.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru