VIDEO: Test dokazuje, že zatáčka v místě tragické nehody u Obrnic není nebezpečná
Test neukázal žádné významné přetížení při projíždění místem tragické nehody. Foto: e-deniky.cz
Chomutov

Obrnice - Dohady o tom, že zatáčka na silnici I/13 u Obrnic na Mostecku, kde došlo k tragické nehodě dvou dívek, které ji živě streamovaly přes mobilní telefon, je nebezpečná, jsou liché. Redakce provedla následující test.

Dívky havarovaly pravděpodobně při vyšší rychlosti. Zatím to vyplývá pouze z videa a komentáře, který jej doprovázel. Hovořily o rychlosti 140 kilometrů v hodině, kterou jedou. Policisté oficiálně příčinu nehody zatím nezveřejnili. Řidička na následky zranění po nárazu do protihlukové stěny vedle silnice zemřela. Jde o levotočivou zatáčku na silnici mezi Mostem a Bílinu v místě, kde se v Obrnicích nachází autobusová zastávka na této silnici I. třídy. Povolená je zde rychlost 90 kilometrů v hodině. Jde o hlavní silniční tah vedoucí Ústeckým krajem.

Redakce dvakrát natočila průjezd zatáčkou při nejvyšší povolené rychlosti. Subjektivní pocity řidiče? Za dobré viditelnosti, na suché silnici, se dá touto rychlostí zatáčka projet naprosto bez potíží. Co může řidiče neznalého terénu mírně překvapit, je mírně ostřejší lomení zatáčky přibližně za její třetinou, a lehký pokles terénu. Při devadesátce toto příliš nezaznemenáte. Také záznam z kamery vybavené GPS a akcelerometrem ukazuje na naprosto minimální přetížení, které by mohlo vozu v dobrém technickém stavu způsobit nějaký problém.

Při velmi vysoké rychlosti je ale možné, že v kritickém místě lze ztratit nad automobilem kontrolu. Na místě se stalo již několik podobných nehod. Z osobní zkušenosti také redakce ví, že v prostoru mezi autobusovými zastávkami na protilehlých stranách silnice se mohou pohybovat lidé. I náhlý manévr kvůli pohybu člověka na silnici by mohl vést ke ztrátě kontroly nad vozem. Přítomnost chodců na silnici v době čtvrteční tragické havárie ale nikdo zatím neuvedl.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=JX37Iz1x2cg

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru