REPORTÁŽ: V Jiřetíně začal první český klimatický kemp, ekologičtí aktivisté mají v plánu i občanskou neposlušnost
Anna Bromová v táboře Klimakemp. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Horní Jiřetín – Symbolicky v obci, která stojí na hraně hnědouhelného velkolomu, začal ve středu první český klimakemp proti fosilním palivům. Potrvá do neděle. O takzvaném akčním víkendu se odehraje několik protestů proti těžbě a spalování uhlí v kraji.

Stanové městečko, kde se počítá s až dvěma stovkami účastníků, vyrostlo na pronajatých městských pozemcích u hornojiřetínské čističky. Novináři si berou na sebe reflexní vesty, aby byli dostatečně odlišení od účastníků. „Dbáme na soukromí lidí,“ říká Anna Bromová z platformy, která kemp zajišťuje. Na soukromí dbají i samotní účastníci. Jedno ze zaparkovaných aut má kartonem přelepenou SPZ. Domlouváme se, že účastníky v jejich stanovém městečku fotit nebudeme.

Procházíme tábor, kde je ústředním bodem všech přednášek a rozhodovacích mítinků malé cirkusové šapitó. Nefunguje tady žádná hierarchie. Všichni mají stejná rozhodovací práva. Toalety jsou kompostovací, sprchy i „koupelna“ jsou postavené z palet. „Celý kemp je ukázkou udržitelného způsobu života. Elektřinu si vyrábíme sami pomocí solárních panelů. Podáváme výhradně veganské jídlo z lokálních farem a obchodů. Třídíme odpad a kompostujeme veškeré zbytky. Propagujeme ideály, za které bojujeme,“ říká Jitka Nesrstová, členka kolektivu Limity jsme my.

2106klima2

Vjezd do tábora u jiřetínské čističky. Foto: Oldřich Hájek

Elektrocentrály ani pípy na pivo byste tady nenašli. Několik bas se chladí v potoce.

Kdo jsou lidé, kteří na kemp přijeli? V souhrnné zprávě o extremismu v České republice se už před několika měsíci upozornilo na tuto akci. Označení extremisté ale účastníci odmítají. „Jsme spíše bojovníky za klimatické změny,“ vysvětluje Anna Bromová. Sedí tak spíše pojmenování jako ekologičtí aktivisté.

Jejich aktivity pravděpodobně vyvrcholí o víkendu. Klimakemp má dát lidem prostor pro to, aby nezávisle na organizaci tábora zvážili a uskutečnili také případnou masivní a nenásilnou akci občanské neposlušnosti proti jedné z místních uhelných infrastruktur. Představit si pod tím můžete třeba blokádu. Má proběhnout v klidu, bez reakcí na provokace, bez ohrožení účastníků i zaměstnanců dotčené firmy. Která to bude, se nyní neví. V okolí je několik možných cílů: Lom ČSA, Vršany či ještě vzdálenější Bílina, kde vláda povolila prolomit limity. Z elektráren jsou nejblíže Ledvice či Počerady. Pravděpodobně se tak akce dotkne nejspíš blízkých těžařů.

Policisté levicové aktivisty sledují. Před vjezdem do areálu hlídkuje bílá Fabia s kriminalisty. Do kempu už prý přišly i hlídky a své aktivity vyvíjí i bezpečnostní agentura hlídající blízký těžební prostor.

2106klima3

V kempu postavili i klimatickou ambulanci. Foto: Oldřich Hájek

Proč se klimatický kemp koná?

Stejně jako několik předchozích let v řadě byl i rok 2016 tím nejteplejším v zaznamenaných dějinách. Odborníci se shodují, že se naše planeta rychle otepluje a lidská činnost je toho hlavní příčinou. Pokud se máme vyhnout katastrofálnímu oteplení o víc než 2 stupně Celsia, musí podle vědců nejméně 80% všech známých zásob fosilních paliv zůstat pod zemí. Fosilní průmysl je ale plánuje vytěžit a spálit.

Z tohoto důvodu se celým světem šíří hnutí za klimatickou spravedlnost.Vzdoruje současnému stavu, kdy velcí znečišťovatelé prostředí vydělávají peníze využíváním přírodních zdrojů a důsledky změny klimatu poté dopadají na ty, kteří prostředí ovlivňují nejméně. Tisíce lidí po celém světě se zapojují do akcí občanské neposlušnosti, při nichž vlastními těly blokují povrchové doly, uhelné přístavy nebo rozestavěné ropovody. Nenásilnými prostředky se dožadují co nejrychlejšího konce spalování fosilních paliv.

Zdroj: Klimakemp

2106klima4

Fotovoltaická elektrárna dodává 4 kW a pokryje spotřebu tábora. Foto: Oldřich Hájek

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru