VIDEO: Této dámě je 101 let! Podívejte se, jak slavila narozeniny
Františka Votavová. Zdroj: Město Jirkov
Chomutov

Jirkov - Františka Votavová, pro přátele "Fanynka", oslavila neuvěřitelné 101. narozeniny. Už dvanáct let žije v jirkovském Domově pro osoby se zdravotním postižením, kam ji přišel ve čtvrtek 15. června gratulovat celý zástup lidí.

Na malou oslavu v klubovně domova U Dubu přišla rodina, přátelé, lidé z městského ústavu sociálních služeb, zástupci města a další hosté. Darů bylo požehnaně, Fanynka je však všechny přijala skromně. "Mně bude stačit, když mě budete mít rádi," pošeptala jedné ze svých kamarádek.
Františka Votavová se narodila 13. června 1916, ještě za Rakouska – Uherska a za svůj život zažila pět politických režimů. Ve svém úctyhodném věku je zcela soběstačná a čiší z ní optimismus, energie a radost že života.

Dětství prožila v Libkovicích u Duchcova. Tato vesnice zanikla v roce 1993, kdy musela ustoupit dolu Hlubina. Se svým manželem se seznámila v osmnácti letech a brali se po pětileté známosti dne 8. Července 1939 v žižkovském kostele v Praze, v období protektorátu. Po boku manžela prožila skoro osmdesát let a vychovali spolu dva syny.

Z Prahy do Jirkova se paní Votavová přestěhovala s manželem v padesátých letech. Pracovala v Elektrárně Ervěnice II a později v Okresním úřadě Most jako úřednice. Do zaslouženého důchodu odešla již v roce 1971 a od té doby se věnuje své rodině a svým zálibám. Ještě dnes velice ráda plete, hlavně ponožky a poslouchá hudbu. V Domově pro osoby se zdravotním postižením žije již dvanáct let. Našla si zde přítelkyně, se kterými si každý den posedí u kávy a něčeho dobrého na zub.
A její recept na dlouhověkost? Hlavně brát život s optimismem.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru