Pižmoň už není v zooparku sám
Samice pižmoně po příjezdu do zooparku. Foto: Jan Mengr
Chomutov

Chomutov – Samec pižmoně grónského už není v chomutovském zooparku sám. Dočkal se příchodu dvou mladých samic.

Transportu nových zvířat předcházelo jednání s koordinátorem evropského chovu pižmoňů grónských panem Mikkelem Stelvikem z kodaňské Zoo. „Po několikaletém čekání jsme získali doporučení na roční samici ze ZOO Bern ve Švýcarsku. Druhá, tříletá samice, byla dovezena ze ZOO Liberec. V této zoo v současné době připravují rekonstrukci expozice pižmoňů a s kolegy jsme se domluvili na umístění mladé samice do Chomutova. Koordinátor tento přesun povolil,“ uvedl zoolog Miroslav Brtnický. Zoopark Chomutov chová pižmoně od roku 1999 jako jedna z šestnácti evropských zoo. „Celkový počet pižmoňů v evropských chovných zařízeních je asi padesát jedinců,“ doplnil zoolog.

Pižmoni obývají severské tundry Kanady, Arktidy, Grónska, Evropy a Asie. Jsou to obrovská zvířata o váze 200 - 400 kilogramů. Před mrazem je izoluje hustá srst, několikanásobně teplejší než ovčí vlna. Na jaře srst líná.

0606pizmon1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru