Konec otravných letních odstávek. Obyvatelům Kadaně ohřeje vodu tahle obrovská „rychlovarná konvice“
Elektrodový kotel v Elektrárně Tušimice. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Chomutov

Tušimice/Kadaň – V Kadani už nehrozí otravné dvoutýdenní letní odstávky teplé vody. Teplo bude dodávat náhradní zdroj – elektrodový kotel, s jehož montáží se v těchto dnech finišuje v Elektrátně Tušimice.

Kvůli napojení elektrokotle do stávajícího centrálního zásobování teplem byli Kadaňští v polovině května tři dny bez tepla a teplé vody. „Nyní už finišuje dokončení montáží, poté přijde na řadu komplexní odzkoušení a zkušební provoz pro ověření spolehlivosti dodávek tepla,“ řekl ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček s tím, že zjednodušeně řečeno, elektrodový kotel je taková velká varná konvice. „Jen místo 2kW má výkon 7 MW. To je plně dostatečné, aby zásoboval horkou vodou celou Kadaň během letních odstávek elektrárny.“

Když už odstávka, tak jen krátká

Na jednu stranu je sice pravda, že Kadaň nebude bez teplé vody během dlouhých celozávodních odstávek elektrárny, na druhou ovšem může nastat situace, že bude poškozen páteřní horkovod. V takovém případě by pochopitelně musela odstávka tepla na nezbytně nutnou dobu být. 

„Krátkodobá odstávka také může nastat, bude-li nutné vyměnit vadný kus potrubí za nový. Pochopitelně bude probíhat i naše klasická letní odstávka spojená s případnými opravami, které nelze provést za provozu horkovodu. Bude ale trvat jen nezbytně nutnou dobu a v době té elektrárenské. Počítáme také s tím, že by její periodicita byla jednou za dva roky. Vždy bude rozhodující pravidelná vizuální kontrola veškerého našeho zařízení na kadaňské trase a přímo ve městě v průběhu příslušného roku,“ uzavřel Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenská.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru