Sbírka po lidi postižené tragickým únorovým požárem skončila. Vybralo se 45 tisíc
Lidé mohli hodit peníze do kasičky nebo je poslat na účet. Infografika: Josef Dušek/MěÚ Jirkov
Chomutov

Jirkov - Přes pětačtyřicet tisíc korun poslali lidé do sbírky pro rodiny z panelového domu v Jirkově Na Borku, který v únoru zachvátil požár. Sbírku pořádalo město a místostarostka Dana Jurštaková se byla včera s nájemníky dohodnout na rozdělení peněz.

„Probírali jsme to dopředu s předsedou tamní domovní samosprávy,“ říká místostarostka, „je nesmysl, abychom výtěžek rozdělovali na úřadě od stolu.“ Takový přístup uvítali i lidé z paneláku, což potvrzuje i zmíněný předseda Roman Ptáček. „Peníze jsme rozdělili podle určitého klíče, přeci jen vím dobře, kdo byl jak požárem a hašením postižený. A lidé si ten způsob rozdělení potom schválili,“ přitakává.

Nájemníci dostanou od jednoho do tří tisíc korun. Odsouhlasili si to včera večer na schůzi přímo v domě, na níž byla i místostarostka Jurštaková. „Možná se ty částky zdají symbolické, ale je třeba si uvědomit, že postižených bylo hodně,“ dodává, „já naopak považuji výtěžek za hodný uznání. Někdo přispěl hodně, někdo trochu, každý jak mohl. Za to jim patří velký dík.“ Rozdělení peněz ze sbírky ještě musejí posvětit radní a zastupitelé.

Přestože bylo možné peníze se sbírky čerpat i v jejím průběhu, město se nakonec po dohodě s nájemníky rozhodlo počkat až na celkovou částku, která se vybere. Přesný výtěžek sbírky je 45 291 korun, z toho většina přišla přímo na transparentní účet. Do kasičky, která byla v podatelně úřadu, lidé vhodili přes devět tisíc korun. 

Jirkov sbírku vyhlásil na konci února, jen pár dní po tragickém požáru v domě čp. 1605 na sídlišti Na Borku. Zemřeli při něm dva lidé a desítky rodin museli hasiči evakuovat. Do pomoci se radnice pustila i přesto, že jde o dům Stavebního bytového družstva, které si řadu věcí zajišťovalo samo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru