Jirkov koupí Preciosu. Chce si pohlídat budoucnost areálu
Areál Preciosy. Foto: MěÚ Josef Dušek
Chomutov

Jirkov – Město Jirkov koupí opuštěný průmyslový areál bývalého závodu Preciosa. Zaplatí za něj 27 milionů korun. V pátek 28. dubna o tom rozhodli zastupitelé, kteří se mimořádně sešli právě kvůli tomuto hlasování. Zájem využít areál už projevily tři firmy.

Pro koupi areálu hlasovala koalice i opozice společně, pouze dva zastupitelé z dvaceti byli proti a jeden se zdržel. Město areál nekupuje kvůli podnikání, jde o strategické rozhodnutí. Chce mít především kontrolu nad budoucností bývalého závodu. „Je to velký areál v centru města a rozhodně se nechceme dostat do situace, aby se tu usídlil někdo, s kým se pak nebudeme moci jakkoli domluvit,“ potvrdil starosta města Radek Štejnar.

Stejného názoru byla i většina ostatních zastupitelů. „Je to naše rodinné stříbro a my ho tím zachráníme,“ komentoval odkup zastupitel Michal Bečvář, který se zabývá historií města. Areál kdysi sloužil jako přádelna, později se v něm vyráběla skelná vlákna. Posledních třicet let tu zaměstnanci sklářské firmy Preciosa brousili ozdobné sklo.

Zájem využít areál mají už tři firmy

Nejvíc se diskutovalo o tom, zda bude město vědět, jak areál využít. Minimálně tři firmy z okresu už ale projevily zájem část podniku využít. Například jirkovský C&C Plast či chomutovský Puls. „Nebojím se, že bychom nedokázali objekt naplnit,“ komentoval to starosta. Navíc připomněl, že město na rozdíl od firem může využít i dotace určené na revitalizaci starých průmyslových areálů, pokud to bude třeba.

Areál o rozloze 4,5 hektaru leží jen kousek od centra města. Stojí v něm několik výrobních hal a administrativních budov včetně historické vily z roku 1888. Součástí je také veškeré technické zázemí včetně třeba vlastní čističky odpadních vod. Odhadní cena je devadesát milionů korun, město ho koupí za 27 milionů. Zastupitelé svým hlasováním odsouhlasili uzavření kupní smlouvy, k němuž dojde v nejbližších dnech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru