Chomutov - Snad by se vám mohl zdát titulek trochu přehnaný, ale kdybyste navštívili, tak jako já, Domov Klidného Stáří (areál DKS) v Chomutově, dali byste mi za pravdu. To, s jakou péčí a ohleduplností ke starším osobám tu chystají bydlení pro seniory, se opravdu jen tak nevidí. Ale samozřejmě, že za slova mluví skutky, a tak se pojďme spolu se správcem Pavlem Dologhem projít areálem.

Domov Klidného Stáří v Chomutově

Myslí na rodinné prostředí

„Nemyslíme jen na to, aby se tady seniorům dobře bydlelo, ale připravili jsme vše tak, aby se tu cítili jako v rodině, jak je to jen možné. Starší člověk někdy zůstane sám, a to ho může motivovat i k ‚černým myšlenkám‘, ale u nás mu to nehrozí. Každý byt o velikosti 40 metrů je bezbariérový, samozřejmostí je sociální zázemí a kuchyň. Navíc si sem může vzít svůj nábytek, na který byl třeba celý život zvyklý, a přenést tak kousek svého bývalého domova i sem. Byty mají vlastní terasu a domky jsou postavené tak, aby soukromí bylo zajištěno i tam,“ říká Pavel Dologh.

Pohodlí a bezpečí

Vše se přizpůsobuje klientům i v těch nejmenších detailech. Tak například vybrat ten správný klíč a „trefit“ se do zámku může být pro seniora problém. Tady stačí přiložit čip a dveře se otevřou. V bytech jsou nainstalovány topné systémy s jednoduchým nastavením teploty. Klient pouze nastaví požadovanou teplotu a o nic jiného se nestará. Pokud jde o bezpečnost, je tu uděláno mnoho opatření. Za všechny jmenujme oplocení s detekčními závorami, které v případě nutnosti předají informace do řídicího střediska, či osobní klíčenky pro přivolá- ní pomoci v případě zdravotních potíží či požáru.

Když pokvete láska...

Ani ve starším věku se člověk neubrání zamilovanosti, a tak se může stát, že se zde z jednotlivců stanou páry. Pokud by se k sobě chtěli nastěhovat, nic jim v tom nebrání, domov jim vyjde vstříc. Samozřejmě, že pokud přijdou manželské páry, mohou bydlet spolu.

Společenské vyžití i krásný park

"Areál leží na okraji Chomutova v přírodním prostředí. Do jara dokončíme úpravy parku, kde je nádherný altán umožňující posezení i pohled na fontánu, kterou tu budujeme, zároveň se chystáme postavit hřiště na pétanque či ruské kuželky, prostě takové zahradní sportování. A navíc k nám tady sama příroda byla štědrá. Při těch vedrech, která v posledních letech panují a jsou často příčinou kolapsů, je v parku obklopeném stromy příjemné klima, které zde i při vysokých teplotách zajišťuje příjemné posezení. Okolo jsou remízky, v kterých se procházejí i srnky a různá další zvěř, takže i oproti bydlení v domovech panelákového typu je tu i kontakt s přírodou. Pokud jde o společenské vyžití, k tomu bude sloužit společenská budova s kavárnou, bude tu i kinosál, wellness, ordinace lékaře. A také to je místo setkávání s blízkými, kteří sem při- jedou na návštěvu. Areál bude mít k dispozici i dostatek Hostovských pokojů pro případné návštěvy rodinných příslušníků či kamarádů.“

Luxus za příjemné ceny

Při čtení tohoto článku vás samozřejmě napadne otázka, zdali tento luxus (není možné v tomto článku jmenovat všechny přednosti Domova Klidného Stáří) není také za „luxusní peníze“. Jednoduchá odpověď zní – není. Tak konkrétně: bude se jednat o nájemní bydlení, všichni senioři nad 70 let budou mít smlouvu na dobu neurčitou, ti mladší (po odsouhlasení města Chomutova) na jeden rok až do dosažení již zmíněné sedmdesátky, kde už žádná omezení nejsou. Za holý nájem zaplatíte dva tisíce korun, dále je potřeba k nájmu počítat s plošně poskytovanými službami, v nichž je obsažen internet, televize s desítkami programů, telefon, ostraha, využití společenské budovy i parku atd., úklid areálu, údržba komunikací a osvětlení. V areálu bude dodávána po celý den strava od předních gastronomických firem, a variantně od Sociálních služeb Chomutov. Celková cena s nájemným, plošnými službami, zálohou na energie a stravou se pohybuje v rozmezí od 6000 do 11 000 korun. Můžete si vybrat, co vám vyhovuje v rámci vašich možností i schopností. To, že ceny nejsou přemrštěné je také dílem nových technologií, které se tady používají, o některých už jsme se zmínili. Dodejme, že například společenská budova je z velké části automatizovaná a není potřeba člověka, který by se intenzivně staral o každodenní zhasínání, zamykání či topení.


Přednosti areálu DKS

  • Využití nejmodernějších technologií a díky nim i nižší ceny pro klienty
  • Soukromí i společenské vyžití
  • Krásné přírodní prostředí
  • Bezpečnost
  • Rodinné prostředí
  • Okamžitá pomoc v nouzi

Zájemci o bydlení mohou být odkudkoliv

„I když je Domov Klidného Stáří postaven v Chomutově, zájemci o bydlení mohou být z celé České republiky i ze zahraničí. Ze všeho, co jsme uvedli, je patrné, že areál je v nádherném přírodním prostředí a ještě k tomu blízko města. A snad ještě neskromně mohu říci, že opravdu poskytujeme něco, co jinde ne. A ještě taková drobnost. Bydlím tady přímo v areálu DKS, takže kdyby se například někde vyskytla nějaká havárie, například praskla voda, může se senior obrátit i na mě přímo a já rychle vše zařídím,“ uzavírá Pavel Dologh.

Poskytneme služby i ležícím klientům

„Domov je primárně určen pro ty, kteří se mohou o sebe postarat, ale projevili zájem i ti, kteří mají v rodině ležící klienty. I těm dokážeme vyhovět, neboť máme domluvenou spolupráci se Sociálními službami Chomutov a jsme velice rádi, že máme po boku právě takového zkušeného partnera. Tyto služby jsou ovšem nadstandardní a řídí se jinými pravidly. Obecně chci říci, že areál je ve vývoji, neuzavíráme se do sebe, ale budeme reagovat na potřeby klientů.“


První zájemci se mohou nastěhovat už v listopadu

Během listopadu se už mohou první klienti stěhovat do připravených bytů, slavnostní otevření areálu se chystá na prosinec. Kontakty jsou uvedeny na webových stránkách www.arealdks.cz nebo můžete telefonicky kontaktovat přímo správce Pavla Dologha – tel.: 777 478 285.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru