Chomutov – Jste fanoušky sportu a zvláště pak ledního hokeje? Máte rádi kuriozity? Pak si určitě nenechte ujít jedinečnou výstavu hokejových sběratelských kartiček. K vidění budou kousky běžné, ale i skutečně vzácné, vystaveno bude na dva a půl tisíce hokejových tváří z celého světa.

pozvánka182

„Mr. Hockey" za cenu malého auta

Hokejová kartička. Kartonek o velikosti 9 x 6,3 centimetrů (zpravidla), na přední straně zobrazující hráče a tým, na zadní pak stručné informace o kariéře. Mezi sběrateli všeho možného se schraňování karet s motivy hokejistů řadí co do popularity na přední místa. Kartičky se dají pořídit od pár korun až po skutečnou investici. „Jedna z nejvzácnějších a také nejdražších je například speciální karta kanadského pravého křídla, hráče s přezdívkou Mr. Hockey, Gordieho Howea. Její cena se na trhu může pohybovat kolem deseti tisíc dolarů," naznačuje ředitel chomutovského Oblastního muzea Stanislav Děd.

2 500 vystavovaných kusů

Gordieho Howea za 240 tisíc korun v Chomutově sice neuvidíte, ošizeni o nevšední zážitek ale určitě nebudete. „Na osmnácti výstavních panelech bude k dispozici zhruba 2 500 kartiček nejrůznějších druhů. Vystavuje je zde velký fanoušek chomutovských Pirátů pan Miloš Suchopárek. Návštěvníci se kromě prohlídky samotné dozvědí také mnoho dalších zajímavostí. Kdy to začalo, co se vlastně sbírá, jaké druhy karet jsou, jak se oceňují a tak dále. Rozhodně se přijďte podívat," zve k návštěvě ředitel muzea.

Kdy, kde, za kolik

Vernisáž výstavy proběhne již zítra (čtvrtek 19. února) v 16 hodin v Domě J. Popela z Lobkowitz (Palackého 86, Chomutov), expozici pak můžete vidět až do 4. dubna. Otevírací doba muzea je úterý až pátek 9 – 17 hodin. Vstup činí 30 korun za dospělou osobu, 15 za dítě.

Miloš Suchopárek o sobě...

„O hokej jako takový jsem se zajímal již od svého mládí. Úspěšní hokejisté patřili vždy mezi slavné osobnosti, o nichž se mezi mými přáteli sbíraly veškeré informace a fotografie. Se svým sběratelským koníčkem jsem začal v roce 1992, kdy jsem si zakoupil první balíček hokejových karet. Tehdy to byla česká verze Upper Deck z juniorského mistrovství světa v sezóně 1991/92. Během roku 1993 jsem posbíral svoji první kompletní sérii hokejových karet, a to Pro Set 1991/92.

Sběratelství se postupně stávalo mou zálibou a rozhodnutí, věnovat tomuto koníčku téměř veškerý volný čas, definitivně přišlo v létě 1996 (začal jsem sbírat karty českých a slovenských hráčů z NHL). Od roku 1998 jsem sběratelskou vášeň rozšířil ještě o podpisy hráčů na jejich karty, což obnášelo jednak osobní setkání a jednání s hokejisty, nebo odesílání kartiček poštou.

S příchodem hokejové extraligy do Chomutova se obecně zájem (v našem městě) opětovně zvýšil. Sám jsem velkým fanouškem, nevynechám žádné domácí utkání a nyní samozřejmě společně s ostatními doufám, že se Chomutovu podaří znovu probojovat do extraligy."

Víte, že...

* první hokejové kartičky spatřily světlo světa v balíčcích s cigaretami v letech 1910 – 1913
* první karty české extraligy byly vydány v letech 1994/1995
* v letech 1999/2000 (pouze jednu sezonu) u nás vycházela zajímavá série s hráči 2. nejvyšší tuzemské soutěže (tehdy ještě 1. DZ liga)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru