Ústecký kraj – Pět operačních důstojníků se stará o příjem tísňového volání na linku 158. Operační středisko republikové policie přijme denně zhruba pět set tísňových telefonátů z celého kraje.

Policisté na lince 158 přijímají nejen tísňová volání, ale také lidem často radí. Na snímku policista František Milfait. Foto: Petr Sochůrek
Vedoucí krajského operačního střediska plukovník Jiří Fadler uvedl, že po otevření nového operačního střediska se volající na linku 158 z celého kraje dovolají do Ústí nad Labem. „Už to není tak jako v minulosti, že v každém okrese byl policista, který přijímal tísňová volání. Nově máme sdružené všechny operační důstojníky tady v Ústí, kteří jsou schopni přijmout volání odkudkoliv z Ústeckého kraje," vysvětlil Fadler.

Policie využívá při přijímání volání těch nejmodernějších technologií. „Každý policista je vybaven sluchátky s mikrofonem. Je to kvůli tomu, aby měl volné ruce k přepisování informací. U nás se vše přenáší datovou větou. Každý telefonát se navíc nahrává. Využívá také nejmodernějších programů, které mu ukáží, odkud člověk volá. Takže operační důstojník vidí, kam bude zřejmě potřeba směrovat pomoc. Využíváme také program, který zná slangové názvy míst v Ústeckém kraji, pokud je v databázi zanesen. Když někdo zavolá a řekne slangový název místa, policistovi hned naskočí pravý název lokality," doplnil vedoucí operačního střediska.

SMS linka

Jak správně zavolat na tísňovou linku? „Každý volající musí vyčkat, než se mu ozve policista. Měl by se představit, říci odkud volá, kvůli jakému jednání a kde k němu došlo. Často se setkáváme s tím, že místo volání je rozdílné od místa, kde k činu došlo," vysvětlil Fadler.

Co když nastane situace, že musím zavěsit a nemůžu mluvit? „I na to pamatujeme. Protože se nám zobrazí číslo, ze kterého bylo voláno, policista zavolá zpět. V minulosti jsme to nedělali kvůli zneužívání tísňové linky. Dnes jsme schopni lokalizovat telekomunikační buňku, na kterou se telefon přihlásil. Podle zákona každému hříšníkovi, který zneužije kteroukoliv tísňovou linku, hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun," řekl policista.

Také se objevila informace, že policie disponuje tísňovým SMS číslem pro hluchoněmé. „Ano. SMS číslo pro Ústecký kraj je 721 799 008. Nemusí ho volit jen hluchoněmí. Mohou ho zvolit lidé, kteří při páchání trestné činnosti nemohou mluvit. Text zprávy je stejný jako u volání. Představit se, odkud píšeme, kvůli jakému jednání a kde k němu došlo. V případě zneužití tísňového SMS čísla hrozí hříšníkovi rovněž pokuta až dvě stě tisíc korun," doplnil závěrem vedoucí operačního střediska Jiří Fadler.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru