Chomutov - Některá okresní města v Ústeckém kraji jsou zadlužená. Zatímco například v Ústí nad Labem činí dluh města po přepočítání na jednoho obyvatele přes 14 tisíc korun, v Děčíně je to přes tři tisíce korun, Chomutovu se negativní číslo vyhýbá. Město je vlastně bez dluhů. Tímto verdiktem se v kraji mohou dále pyšnit jen Louny a Teplice. Hospodaření těchto měst navíc skončilo v plusu.

"Provozní přebytek za loňský rok činí v Chomutově přes osmaosmdesát milionů korun. Město ale velmi dobře hospodařilo i v předchozích třech letech," uvedl primátor Chomutova Jan Mareš s tím, že město má sice úvěr, ale celý ho zúročuje pomocí finančních nástrojů a vydělává tak na další rozvoj města.

Chomutov takto vysokého přebytku dosáhl hlavně výrazným šetřením, které však nebylo na úkor kvality života ve městě. Loni uspořilo téměř 28 procent ze schváleného rozpočtu. Zvýšily se také příjmy města, hlavně v oblasti plnění daňových příjmů a kapitálových příjmů z prodeje majetku. Provozní přebytek byl loni vyšší než například v Mostě nebo v Děčíně, od roku 2011 do roku 2015 převýšil provozní přebytek v Chomutově půl miliardy korun, což je pro představu polovina ročního rozpočtu města. "Velká část z přebytku bude tedy dále investována do rozvoje města," doplnil primátor.

Za uplynulé tři roky Chomutov proinvestoval nejvíce z okresních měst v kraji. Celkem to bylo 1,4 miliardy korun, a přesto se tím nezadlužil a dokázal na konci období mít přebytkový rozpočet. Peníze šly do revitalizace sídlišť, rekonstrukce sídlišť od Březenecké až po Písečnou, úspory energií v základních školách. Dále radnice vybudovala desítky parkovacích míst a mnoho dalšího. Chomutov tak patří mezi města, která v uplynulých čtyřech letech proinvestoval nejvíce. Za pozornost stojí také hodnota majetku města. Ta je v Chomutově ve výši 6,6 miliard korun, což je o 800 milionů více než v stotisícové Ústí.

Pro srovnání? Třeba Vary

S ohledem na počet obyvatel i způsob hospodaření je ze severních Čech s Chomutovem srovnatelné město Karlovy Vary. To loni investovalo do lepšího života svých obyvatel přes 440 milionů, část však byla hrazena z dotací. "Největší investice tvořilo zahájení dotovaných evropských projektů, které budou dokončeny v letošním roce, například stavba haly pro míčové sporty, Centrum zdraví a bezpečí, venkovní vyhřívaný bazén, revitalizace veřejných prostranství v části města Stará Role či zateplení a rekonstrukce školských budov, městských komunikací, chodníků, parkovišť, veřejných prostranství, městské zeleně, lázeňských kolonád a zřídel a podobně," vyjmenoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru