Chomutov - Umístit dítě do mateřské školky by mohl být v Ústeckém kraji problém. Okresní města mají ve většině případů kapacitu plnou. Výjimku tvoří Chomutov, kde přijímají i děti mladší tří let.

Města mají vytvořenou i rezervu pro případ, že by školka musela přijmout dítě během roku. "Kapacita školek v současné době odpovídá potřebám města, vytvořena je drobná rezerva pro případy, kdyby se například do města přistěhovalo dítě předškolního věku, které je dle zákona nutno umístit," uvedla tisková mluvčí Litoměřic Eva Břeňová. Stejně je na tom i Most, kde bylo loni v září pět volných míst ve školkách, ta jsou nyní zaplněna. "Nicméně zřizovatel povolil na školní rok 2014/2015 výjimku z nejvyššího počtu dětí na třídu, takže v případě potřeby lze přijmout i další děti," vysvětlila tisková mluvčí Mostu Alena Sedláčková. V Mostě kvůli nedostatku míst začaly vznikat soukromé mateřské školy. Plno je i v Teplicích a Lounech. Sedm volných míst hlásí Ústí nad Labem.

Chomutov má kapacitu školek sice také plnou, mezi tříletými až sedmiletými dětmi je však také více než stovka dětí mladších tří let. "Maminkám na mateřské chceme pomoci, aby se co nejdříve mohly vrátit do práce," vysvětluje primátor Jan Mareš. Některým dětem dokonce nebylo ještě ani dva a půl, když do mateřinky nastoupily. "Za posledních jedenáct let jsme nevydali ani jedno rozhodnutí o nepřijetí. Při březnových zápisech přijímáme děti od tří let, v září pak podle volných míst děti mladší. Kapacita naší mateřské školy je 1 419 dětí, v loňském školním roce mateřinky navštěvovalo 132 dětí mladších tří let," řekla ředitelka Mateřské školy Chomutov Irena Kopecká. Volné místo se vždy najde i během roku.

Podle ředitelky je velkorysá kapacita sdružených chomutovských školek dána hlavně postupným navyšováním. "Využíváme nepoužívaných místností v budovách školek a za pomocí dotací od města je předěláváme do tříd. Ty tak vznikly například ze starých kočárkáren, nepoužívaných izolačních místností nebo dokonce z půdních prostor," doplnila ředitelka.

V Chomutově, Ústí nad Labem a Litoměřicích mají plno i ve speciálních třídách, také tam ale kapacita dostačuje požadavkům. V ostatních městech speciální třídy nemají.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru