Chomutov – Zhruba pět set předškoláků letos opustí brány mateřských škol, aby 1. září usedli do lavic a začali svou povinnou školní docházku. Než však děti nastoupí do základní školy, musí k zápisu. K těm se musí dostavit děti narozené mezi 1. zářím roku 2008 a 31. srpnem roku 2009.

Ilustrační foto: Petr Sochůrek
Dagmar Mikovcová, vedoucí odboru školství chomutovského magistrátu uvedla, že letos proběhnou zápisy v Chomutově ve středu 4. a ve čtvrtek 5. února od 14 do 17 hodin. „ Zvolit by si měli rodiče či zákonní zástupci s dítětem pouze jednu školu, absolvovat zápisů více by mohlo být problematické," upozornila vedoucí odboru školství. Rodiče si mohou vybrat, do jaké školy své dítě umístí, pokud ale zvolí jinou školu, než spádovou, není zaručeno, že bude dítě přijaté.

Blahoslava Pekařová, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Ústeckého kraje, uvedla, že klima na škole je jedno z hlavních kritérií, jak vybrat pro své dítě správné zařízení. „Kromě návštěvy dnů otevřených dveří, bych určitě shlédla webové stránky školy, které dost napoví, jak je škola aktivní. Určitě bych se podívala do výroční zprávy a hodnocení České školní inspekce. Když se nemá škola za co stydět, tak inspekční zprávu ráda vyvěsí na své stránky," řekla ředitelka.

K zápisu se s dítětem musí dostavit jeho rodič či zákonný zástupce, a to i v případě, že chtějí žádat o odklad školní docházky. Mladší děti, jež by také chtěly nastoupit do školy, musí mít doporučení dětského lékaře nebo pedagogicko-psychologické poradny. S sebou je zapotřebí přinést občanský průkaz rodiče či zákonného zástupce a rodný list dítěte. „Učitelé budou zjišťovat formou her a rozhovorů školní zralost, to znamená, jestli jsou děti fyzicky i duševně připravené na školu a její každodenní povinnosti," dodala Dagmar Mikovcová. Děti nejsou zkoušeny, ale přijdou se do školy podívat a pohrát si. U zápisu prokazují to, co znají ze školky. Něco nakreslí, řeknou básničku či zazpívají písničku, popovídají si a splní jednoduché úkoly. Rodiče, kteří by s dětmi k zápisu bez vážného důvodu nepřišli, by se dopustili přestupku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru