Chomutov – Programové prohlášení Plán pro lepší Chomutov, pod kterým je podepsaná koalice Pro Chomutov, KSČM a ANO 2011, jen víceméně kopíruje práci současné rady a všech pracovníků města a jeho organizací, která je již hotová. Prohlášení má 71 bodů, ale 58 z nich je už splněno nebo z velké části splněno, oznámili v pondělí odpoledne novinářům členové rady města na tiskové konferenci. Programové prohlášení považují „přinejmenším za kamufláž na voliče, kterým zřejmě bude hrdě hlásit, ať si odškrtnou bod, který však za ně vytvořil někdo jiný".

Jan Řehák, Jan Mareš a Martin Klouda (zleva) na tiskové konferenci. Foto: Oldřich Hájek

Prohlášení bylo uděláno jako seznam úkolů a plánů, ze kterého se mělo postupně odškrtávat vše udělané. „Jako rada jsme to udělali, a nestačili jsme se divit," uvádí radní Rudolf Kozák. Programové prohlášení je totiž skoro celé už nyní splněné. „To, že se nová koalice chlubí více jak čtyřmi roky naší práce, je asi nejmenší problém. Mnohem zásadnější je, co vlastně chce svému městu přinést. Musím se zeptat, kde je změna, kterou hlásá?" ptá se primátor Chomutova Jan Mareš.

Ze 71 bodů si můžete odškrtnout 58. Další by znamenaly podle radních plýtvání penězi města a jeho organizací či dokonce zdražování služeb pro občany. Zbylé splnit nejdou, protože nemají oporu v legislativě. „To ale přičítáme spíše nezkušenosti ve fungování samosprávy," dodal Jan Mareš.

Sliby nové koalice vzniklé po říjnových volbách, které se ale z rozhodnutí soudu budou 31. ledna v Chomutově opakovat, si můžete porovnat se skutečností na webu www.prolepsichomutov.8u.cz.

Co koalice slibuje a co je hotové?

Jeden příklad: koalice slíbila zavedení veřejné databáze všech zakázek a obchodních smluv města a jeho organizací, souvisejících smluv a jejich dodatků. „Smlouvy jsou už téměř rok zveřejňovány na webu města," reagoval primátor Jan Mareš.

A další příklad: Plán pro lepší Chomutov zahrnuje bod, podle kterého se bude sledovat vytíženost stávajících parkovacích stání a navýšení jejich počtu. „Jen za poslední čtyři roky vzniklo 791 nových parkovacích míst," vypočítává Jan Mareš. Magistrát má odbornou pracovní skupinu, která město prolezlé do posledního zákoutí a každý rok vznikají nová parkovací místa při rekonstrukcích ulic, ale i cílená parkoviště, oznámili radní.

Jan Řehák, Jan Mareš a Martin Klouda (zleva) na tiskové konferenci. Foto: Oldřich HájekZajištěna je i podpora nových i netradičních kulturních akcí, které pozitivně zviditelňují jméno Chomutova. „Město podporuje všechny smysluplné kulturní akce. Řadu z nich dokonce samo pořádá. Každý rok vznikají nové a netradiční, například Barevná planeta či Žijeme tady," řekl radní Milan Märc.

Radní reagovali rovně na bod, podle něhož má nová koalice nekompromisně bojovat s kriminalitou spojenou s drogami a jinými omamnými látkami. „Bohužel toto není v kompetenci města. Ty má jen Policie České republiky. Hurá akce by naopak mohly vést ke zmaření několikaměsíční práce policistů protidrogového týmu Policie ČR. Přijali jsme několik podnětů týkajících se drog a vždy městská policie úzce a koordinovaně spolupracovala s Policií ČR. Stejně tak další orgány města," uvedl náměstek primátora Jan Řehák.

Náměstek primátora Martin Klouda potom reagoval na plán koalice zintenzivnit terénní sociální práci v sociálně vyloučených lokalitách a na sídlištích. „Nikdy nepřestala být intenzivní. Díky úzké spolupráci města a neziskových organizací je aktuálně v terénu 60 pracovníků. Je zaveden systém lokálních správců, na sídlišti Kamenná bylo vybudováno sociálně aktivizační středisko Kamínek, slouží společné hlídky městské policie s romskými spoluobčany," řekl Martin Klouda.

Jaká je reakce koaličních partnerů?

Server e-chomutovsko.cz oslovil lídra ANO 2011 (strany, která zatím v chomutovském zastupitelstvu nepůsobila) v Chomutově Marka Hrabáče. Programové prohlášení používají koaliční partneři prý jako pracovní plán. "Pokud jsou již některé body z něj splněné, potom je to jistě dobrá zpráva pro Chomutov a jeho občany. Je ale otázkou, proč v říjnových komunálních volbách tedy lidé volili tak, jak volili," uvedl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru