Ústecký kraj – Univerzita Jana Evangelisty Purkyně by se mohla v budoucnu rozrůst o fakultu lékařství a pomoci tak udržet mladé lékaře v Ústeckém kraji. Prvním krokem k takovému cíli je podepsání memoranda mezi vedením Ústeckého kraje, Krajskou zdravotní a.s., pod kterou spadá pět nemocnic v kraji a Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně.

Memorandum má zajistit stabilitu lékařů v Ústeckém kraji. Foto: Petr Sochůrek
„Ústecký kraj sleduje situaci v oblasti zdravotnictví a problém stárnoucí populace lékařů dlouhodobě. Víme, že se tento problém netýká jen našeho kraje ale celé republiky. Naší prioritou je vytvořit lékařům u nás, co nejlepší podmínky, které je o založení praxe v potřebných oblastech přesvědčí. I proto je pro nás spolupráce s ústeckou univerzitou a Krajskou zdravotní velmi důležitá," uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Rektor UJEP René Wokoun, před podpisem řekl, že univerzita spolupracuje s Ústeckým krajem a Krajskou zdravotní, a. s., dlouhodobě. „Společné memorandum dodává této spolupráci rámec, který dosud chyběl, a nastavuje hlavní priority pro oblasti poskytování zdravotní péče a vzdělávání ve zdravotnictví. Kromě toho memorandum považuji za velmi užitečný impuls pro zintenzivnění vzájemných kontaktú," doplnil René Wokoun.

Jiří Novák, předseda Krajské zdravotní, memorandum jednoznačně vítá. „Společné memorandum je logickým vyústěním dosavadních snah a spolupráce signatářů v oblasti poskytování zdravotní péče a vzdělávání ve zdravotnictví. Během minulého roku jsme společně iniciovali vznik osm klinik v největší nemocnici Krajské zdravotní. Snaha o systémovou spolupráci s lékařskými fakultami Karlovy univerzity posouvá společné cíle ještě dál, a pro Krajskou zdravotní konkrétně představuje další přiblížení k realizaci záměru nemocnice fakultního nebo univerzitního typu," řekl Jiří Novák.

Konkrétní oblastí, do které se snahy memoranda zaměřují, je nedostatek lékařů v Ústeckém kraji. Zúčastnění deklarují zájem spolupracovat při řešení dlouhodobého nedostatku lékařů i nelékařského zdravotnického personálu v Ústeckém kraji a při rozšiřování možností celoživotního pregraduálního a postgraduálního vzdělávání v oblasti zdravotnictví.

Memorandum má zajistit stabilitu lékařů v Ústeckém kraji. Foto: Petr Sochůrek

Zlepšení současného stavu memorandem ukotvují do následujících cílů:
- obnovení spolupráce s pražskými lékařskými fakultami v oblasti výkonu praxe mediků v KZ, a. s., a zvýšení možnosti jejich zapojení v ÚK po dokončení studia,
- obnovení spolupráce zejména s pražskými lékařskými fakultami a rozšíření participace a přímé účasti pedagogů-lékařů těchto fakult na praktické výuce na Fakultě zdravotnických studií UJEP a v rámci klinik a primariátů nemocnic KZ, a. s.,
- vytvoření detašovaného pracoviště pražských lékařských fakult v ÚK s cílem získat pro KZ, a. s. – Masarykovu nemocnici v Ústí n. L., o. z., statut nemocnice fakultní nebo univerzitního typu,
- vzniku centra ÚK pro podporu tvůrčí, vědecko-výzkumné a inovativní činnosti,
- založení Doškolovacího ústavu ÚK jako zařízení dalšího vzdělávání lékařského a nelékařského zdravotnického personálu.
K jejich naplnění bude zřízena funkce regionálního koordinátora.

Memorandum má zajistit stabilitu lékařů v Ústeckém kraji. Foto: Petr Sochůrek

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru