Kadaň – Se Třemi králi se mohou setkat lidé na začátku roku ve všech městech České republiky, ani Kadaň není výjimkou. Letos se mohou Kadaňané těšit na Mírovém náměstí na doprovodný program k této celorepublikové sbírce. Na kulturní podvečer se mohou těšit i návštěvníci knihovny, vzpomínat se bude na báječnou českou herečku Jiřinu Jiráskovou.

Tereza Gvoždiáková z Kulturního zařízení Kadaň uvedla k akci Tří králové setkání, že náměstí rozezní tříkrálové koledy, divadlo Navenek předvede klanění tří králů a ochutnat budou moci všichni příchozí tradiční starostenské svařené víno. „Staňte se i Vy součástí akce pro dobrou věc a navštivte nás na náměstí mezi 15. a 17. hodinou! Vstupné je zdarma," vyzvala Kadaňany Tereza Gvoždiáková.

Jiřina Jirásková. Zdroj: Kulturní zařízení Kadaň
Ten kdo by chtěl prožít kulturní podvečer pěkně v teple, může zavítat do kadaňské knihovny, kde zavzpomínají na báječnou herečku Jiřinu Jiráskovou. „Dalším z našich Večerů ve věži uděláme radost všem, kdo se smáli u Světáků a s dojetím sledovali osud hraběnky Anny Marie z Landsdorfu v Zámku v Čechách. Povídat se bude totiž o Jiřině Jiráskové, a to s její dlouholetou osobní asistentkou, Renátou Novotnou. Termín také není náhodný, beseda proběhne v předvečer výročí úmrtí oblíbené české herečky," uvedla Gvoždiáková.

Renáta Novotná na sebe řekla, že Jiřina Jirásková k jejímu životu neodmyslitelně patří a bude k němu patřit už navždy. „Poznaly jsme se v době, kdy jsem byla já vážně nemocná a ona na vrcholu své kariéry, když jsme se loučily, byla vážně nemocná zase ona. Můj život ovlivnila Jiřina Jirásková velmi zásadně a výrazně, je málo lidí, kteří by mě tak hluboce „poznamenali". Prožila jsem v blízkosti Jiřiny Jiráskové dvacet let, během té doby se můj prvotní bezbřehý obdiv přetavil v úctu a hlubokou náklonnost. Pracovala jsem jako její asistentka v Divadle na Vinohradech, o jejím herectví jsem napsala i diplomovou práci. Troufám si tvrdit, že jsem se, vzhledem k mému zájmu o vše, co dělala, stala ' odborníkem na Jiřinu Jiráskovou," doplnila Novotná.

Jiřina Jirásková si přála, aby diplomová práce Renáty vyšla, aby o její celoživotní, s nadšením a zápalem konané práci zůstalo nějaké ucelené svědectví. Vznikla tak nakonec kniha, která je doplněna o řadu rozhovorů a kromě herecké tvorby přibližuje i osobnost Jiřiny Jiráskové. Kniha se jmenuje Jiřina Jirásková – Hvězdou z vlastní vůle a v současné době je na pultech knihkupectví. Večer bude doprovázen i promítáním řady zajímavých fotografií a videí a čtením z vydané knihy. Akce odstartuje úderem sedmnácté hodiny vstupné je30 korun a zdarma pro všechny studenty ZŠ, SŠ a U3V.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru