Chomutov – Pacienti už nemusí od letošního roku platit u lékařů v ordinacích a za recept v lékárnách třicetikorunový regulační poplatek. Zaplatí jen devadesát korun při návštěvě pohotovosti. Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v kraji, včetně chomutovské, se zavedením regulačních poplatků zřídila pracovní pozice, které se o vybírání poplatků staraly.

Po zavedení regulačních poplatků vytvořili tehdejšímu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi recesisté vlastní bankovku. Zdroj: Svaz pacientů České republiky
Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, uvedl, že řada zaměstnanců zákaznického centra přešla v rámci společnosti na jiné administrativní pozice. „O zrušení regulačních poplatků jsme věděli dlouho. Proto se společnost postupně na změnu připravovala. Z pracovníků, kteří měli za úkol vybírání regulačních poplatků u odborných lékařů, se staly například dokumentační sestry," řekl Vondra.

Jak uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová, nemocnicím, lékařům a lékárnám tento výpadek je kompenzován díky prosazenému zvýšení plateb za státního pojištěnce a skrze tzv. úhradovou vyhlášku. „Poplatek sto korun za den pobytu v nemocnici byl zrušen již výrokem Ústavního soudu, a to od 1. 1. 2014," doplnila Štěpánka Čechová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru