Litvínov - Litvínovský spolek Libuše pomůže díky projektu Nový horizont 22 nezaměstnaných janovským občanům s hledáním práce. Nabídne jim možnost nastoupit k místním zaměstnavatelům na dotované pracovní místo se mzdovým příspěvkem po dobu trvání 6 měsíců. Jde o podporu z Evropského sociálního fondu.

janov3012

"Protože jde o velmi ambiciózní projekt, který si klade za cíl zaměstnat tento relativně velký počet lidí nejpozději do března až dubna 2015, oslovila Libuše místostarostku Eriku Sedláčkovou s nabídkou myšlenky „miniprojektu Bezpečný a čistý Janov". Podstatou je, že ve spolupráci s městem se zaměříme na oslovování místních zaměstnavatelů a vytvoříme dotovaná pracovní místa s cílem zlepšit podmínky pro život a bezpečnost občanů v Janově. Hlavní myšlenkou bylo posílit úklid kolem panelových domů, údržbu zeleně, případně zvýšit ostrahu těch objektů, kde v poslední době došlo i k několika požárům, přičemž v silách městské policie není zvýšení počtu strážníků v této oblasti," informuje projektová manažerka Ing. Alena Koláčková.

Za podpory vedení města Litvínova se podařilo oslovit technické služby, které pro tento účel plánují vytvořit celkem deset nových pracovních míst. Spolek Libuše dále oslovil majitele panelových domů, tj. SBD Krušnohor, CPI byty a také majitele problematického bloku D2. Zájem o spolupráci projevilo pouze SBD Krušnohor. Na úklid, správu a ostrahu panelových domů vytváří v současné době celkem 9 nových pracovních pozic.

„Největším úkolem, který před námi v tuto chvíli stojí, je obsadit volné pracovní pozice u technických služeb. Jedná se především o sekání trávy na cyklostezce Nové Záluží. Hrubá mzda 10 tisíc korun bude v rámci dotovaného místa vyplácena po dobu 6 měsíců. Pro obsazení těchto pracovních míst hledáme sedm až deset osob. Technické služby jsou významným a stabilním zaměstnavatelem, u něhož není vyloučeno, že si šikovné zaměstnance ponechá.

Zájemci o místa musí být v evidenci úřadu práce, jejich věk musí být mezi 26 a 49 lety a musí mít bydliště v Janově. Omezení ohledně dosažené úrovně vzdělání či délky evidence na úřadu nejsou žádná," dodává Alena Koláčková.

Protože projekt Nový horizont nabízí také finanční prostředky na rekvalifikace, vybraní zájemci mohou před nástupem na dotované pracovní absolvovat i potřebné rekvalifikační kurzy (např. autoškola – ŘP B, kurz práce s motorovou pilou či křovinořezem, obsluha elektrického vozíku) bez závislosti na dotovaných pracovních místech (kurz může absolvovat i ten, kdo následně na dotované pracovní místo nenastoupí).

„Projekt se navzdory úvodním obavám rozjel velice slibně, a to mimo jiné i díky velmi pozitivnímu přístupu města Litvínova, Technických služeb Litvínov i dalších zaměstnavatelů, v neposlední řadě i úřadu práce. Trochu zklamáni jsme z přístupu janovských nezaměstnaných, kteří výdělek 10 tisíc korun považují často za nedostačující a práci za podřadnou. Zřejmě to souvisí s výší dávek, které dostávají, když práci nemají," hodnotí začátek projektu Alena Koláčková.

"V současné době máme v projektu zhruba 20 lidí. Dvě třetiny z nich již mají předběžnou dohodu se zaměstnavatelem a čekají na vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí, tedy na schválení dotace zaměstnavateli. Nástup na jednotlivá pracovní místa očekáváme v průběhu ledna. Mezitím v Libuši klienti absolvují poradenské programy, kde se nejen dozvědí mnoho užitečných informací pro svůj budoucí pracovní život, ale i my je trochu poznáme a budeme lépe vědět, koho jednotlivým zaměstnavatelům doporučujeme. Kromě toho se v průběhu ledna bude realizovat celkem asi 8 rekvalifikačních kurzů v celkové hodnotě zhruba 80 tisíc korun," dodává Alena Koláčková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru