Tušimice – Kristova léta má již bloková výuka studentů z technické fakulty Západočeské univerzity Plzeň, kteří ji absolvují v Elektrárně Tušimice Skupiny ČEZ. Pro všechny zajímavá a hlavně efektivní forma výuky totiž probíhá na severu Čech nepřetržitě již od roku 1981, přičemž v době komplexní obnovy Tušimic se přesunula do Elektrárny Prunéřov II.

Studenti se seznámili i s provozem chemických laboratoří v Elektrárně Tušimice. Foto: Ota Schnepp

Smyslem této praxe studentů katedry elektroenergetiky přitom je, aby se všichni seznámili s tím, co jim je během studia vštěpováno do hlavy jako teorie.

Výuka nových energetických odborníků je podle Otakara Tučka, ředitele elektráren Tušimice a Prunéřov nepřetržitý proces, který má smysl jen tehdy, pokud není přerušen. Proto se Skupina ČEZ nebrání tomu, aby studenti ze Západočeské univerzity v Plzni každoročně dojížděli do elektráren na praxi. „Jestli to bude záležet jen na nás, dlouholetou tradici nepřerušíme. Vždyť si tím vychováváme další generace specialistů v nejrůznějších oborech důležitých pro výrobu elektřiny," říká Otakar Tuček. Jak dále konstatoval, již nastal generační problém technických kádrů, který se stále více prohlubuje. „Staří a osvědčení harcovníci opouštějí nejrůznější procesy energetické výroby kvůli důchodovému věku. Mladých specialistů a nových odborníků je zatím stále málo."

Jeho slova potvrdil i Emil Dvorský, vedoucí výuky, jenž jezdí do Tušimic od samého začátku. „Generační propad tu opravdu je. Hovoří o tom i počet studentů, letos se od 1. do 12. prosince vystřídá ve dvou týdenních turnusech šestnáct studentů, celkem jich je tedy jen dvaatřicet. V minulosti jich bylo vždy kolem čtyřiceti a navíc o energetiku měly zájem i mladé ženy, poslední dobou se ale našemu oboru děvčata spíše vyhýbají. Na druhou stranu jsem vždy překvapen tím, kolik bývalých studentů během praxe potkám. Pracují nejen v severočeských, ale podle svého bydliště i v jiných elektrárnách, včetně jaderných."

Právě bloková výuka může některým studentům usnadnit budoucí volbu, neboť něco jiného je teorie a něco jiného je být u toho. Je dobré, když si mohou v praxi vše osahat, i když jen očima. I to může dost ovlivnit jejich budoucí rozhodnutí, jakým směrem se chtějí v energetice ubírat. „Bloková výuka je ucelená forma teorie a praxe zároveň. Výuka je tudíž koncentrovaná, intenzivní. Není jen o přednáškách, neboť teorie navazuje na praxi. Studenti mají šanci vidět vše v reálné podobě a tím i lépe pochopí a zapamatují si, z čeho je budeme například v budoucnu zkoušet," vysvětlil Emil Dvorský.

A jak vlastně takový praktický elektrárenský týden vypadá? Jakmile studenti projdou úvodním ceremoniálem, který obnáší nezbytné školení o bezpečnosti práce, jak se mají pohybovat v provoze a podobně, následuje praktická výuka. Začíná klasicky přednáškou o výrobě elektrické energie a zadáním semestrální práce. Další dny už se postupně seznamují s celým elektrárenským provozem, určitý čas stráví například v blokové dozorně, v chemické úpravně vody či na odsíření. Nechybí ani prohlídka malé vodní elektrárny Želina a návštěva společnosti VSE v Chomutově, která se zabývá přípravou a výběrem operátorů uhelných elektráren se simulátorovým výcvikem. Samozřejmě, že s docentem Dvorským řeší i seminární práce.

„Je to tady bezvadné a určitě pro mne bude tato praxe pro další studium přínosem. Seznámení se s provozem elektrárny je pro mne důležitou protiváhou teoretické výuky. Lépe teď budu všemu rozumět," řekl Ondřej Dolejší z Prahy během praxe v Elektrárně Tušimice. Po skončení vysokoškolského studia by se rád uchytil v tepelných procesech hutního průmyslu. Kde přesně, ale sám ještě nevěděl. Jeho kolega, Milan Dudek z Trusnova na Pardubicku, měl o svém budoucím působení jasno pouze v tom, že určitě to bude v energetice. Spíše ho ale táhne jádro, respektive Temelín. Prožitý týden v uhelné elektrárně si ovšem rovněž pochvaloval: „Je to příjemné zpestření studia, které mi dá hodně. Je výborné, když je teoretická výuka podpořena praxí, zvláště když se nám zde všichni maximálně věnují a snaží se nám vše vysvětlit."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru