„Vážená redakce, při brouzdání na internetu, konkrétně webových stránkách města Chomutova, jsem narazil na zajímavou věc. Doposud jsem si myslel, že naši zastupitelé vykonávají své funkce zdarma, možná za symbolický peníz. Ve většině tomu tak asi je, ne ale u všech. Jsou i případy, kdy si zastupitel za jedno jediné zasedání nechal jako refundaci ušlé mzdy uhradit z městského rozpočtu peníze ve výši téměř dvou měsíčních platů prodavačky v Globusu (nemám nic proti prodavačkám a tímto se jim omlouvám)."

zasedačka312

A dopis pokračuje...

"Když jsem zjistil, že kandidát na budoucího primátora Ing. Daniel Černý si nechal dvakrát po sobě proplatit desetinásobek průměrné refundace ostatních zastupitelů, byl jsem nemile překvapen. Od lídra hnutí, které „křičí" do světa, že město nehospodaří ve prospěch občanů, ale ve prospěch několika vyvolených, jsem to skutečně nečekal. Podle dokumentů na webu byla budoucímu panu primátorovi (tak, jak ho po volbách ohlásila plánovaná koalice PRO + ANO + KSČM) refundována mzda za dvě jednání zastupitelstva, která se konala v roce 2014. V součtu zhruba 50 tis. korun za to, že ve stejný čas nemohl „být v práci". Kdyby schůze zastupitelstva trvala 8 hodin, znamenalo by to, že průměrná hodinová mzda pana Černého je neuvěřitelných 3555 korun.

Jen pro upřesnění, refundace se vypočítávají podle skutečné průměrné mzdy zastupitele v jeho civilním zaměstnaní. Nechci zpochybňovat výdělky pana Ing. Černého v jeho zaměstnání. Jako vzdělaný a schopný člověk si nepochybně může vydělat tisíce korun za hodinu. V takovém případě mi ovšem přijde nemorální nechat si „ušlý zisk" vyplatit z městského rozpočtu. Na základě jeho vystoupení nejen v médiích bych očekával, že pokud je finančně takto „nezávislý", využije k jednání zastupitelstva náhradního volna bez nároku na takto vysokou refundaci. Mohl tak učinit, ale neučinil...

Seznam zastupitelů, kteří si nechali refundovat mzdu je pod bodem číslo 35 k nalezení zde: http://www.chomutov-mesto.cz/?download=_/m-poskytovani-prehled-2014/35_odpov-d-i.pdf

S pozdravem a v úctě Martin Veselý

Co na to pan Daniel Černý

V reakci na zmíněný dopis jsme samozřejmě oslovili pana Daniela Černého, ten bez jakýchkoliv vytáček poskytl vysvětlení. „Jak pisatel zmínil, refundovaná mzda se týkala pouze dvou měsíců, ve kterých zastupitelstvo zasedalo. Pro pořádek je potřeba uvést, že peníze jsem si neuplatňoval já, ale firma, ve které jsem zaměstnán. A neuplatňovala si to pouze za moji nepřítomnost v době zasedání, ale také a hlavně za práci ve výběrové komisi projektu Sídliště, místo pro život. Tam jsme trávili poměrně hodně času, podle mého názoru tak trochu zbytečného, protože jsme museli sedět při otevírání obálek a posuzování kvalifikačních předpokladů, kdy jsme přeměřovali, jestli firmy dodaly dostatečně velké vzorky umělého trávníku a skoro jsme přepočítávali počet vláken na centimetr čtvereční. Ano, v tomto případě jsem řekl firmě, za tuto práci, kdy vy mě platíte, a já jsem nebyl, si refundaci uplatněte. V žádném jiném případě, to znamená nikdy jindy, jsem ji nepožadoval. A jen pro úplnost, co se odměn spojených s funkcí zastupitele týká, ty po celou dobu mého působení v pozici zastupitele posílám komplet na dobročinné účely," uvedl na náš dotaz Daniel Černý.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru