Chomutov – Dvě hlavy, čtyři oči, siamská dvojčata, vlčí syndrom... Příroda někdy dokáže být velmi krutá. Ve středověku byli tito lidé upalováni jako ďáblovy děti, v době pozdější sloužili jako atrakce cirků. Ani dnes to nemají lehké, jejich postižení prostě chtě nechtě fascinuje. Přijďte se sami přesvědčit, výstava s názvem „Katastrofy lidského těla" míří do Chomutova a my pro vás máme deset lístků.

VIDEO

Do České republiky se panoptikum voskových figurín lidských bytostí vrací po třinácti letech. V průběhu této doby absolvovaly anatomické anomálie úspěšné turné po Holandsku a Německu. Jedinečností celé výstavy je, že se ve všech případech jedná o figuríny osob, které skutečně žily. Mnozí z nich jsou dokonce zapsáni v Guinessově knize rekordů. Kromě již v úvodu popsaného se tak na vlastní oči můžete setkat s lidmi (voskovými) se dvěma obličeji nebo třeba s největším, nejmenším či nejtlustším člověkem planety.

„Jsou to věrné kopie"

„Je logické, že takto postižené bytosti vzbuzovaly zájem ostatních lidí. Pokud pomineme jejich nesnadné zařazení se do společnosti, přitahovaly pochopitelně také zájem vědců. Díky tomu můžeme i dnes spatřit jejich fotografie a modely v různých antropologických a přírodovědeckých muzeích celého světa," říká kurátorka výstavy Jacquelina Lasunov a dodává, „na základě informací z těchto institucí bylo umělci v Petrohradském antropologickém muzeu vytvořeno 25 věrných napodobenin z vosku. Na jejich výrobu byly použity lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichované pravé lidské vlasy. Figuríny působí dokonale živým dojmem."

Kdy, kde a za kolikvýstava3010

Výstava v Chomutově začíná v pondělí 3. listopadu a poběží až do neděle 9. listopadu. Vydat se na ni můžete do sklepních prostor galerie Špejchar (chomutovská knihovna), za lístek zaplatíte: dospělí 60 korun, děti do dvanácti let a osoby ZTP 30 korun, ZTP/P půjdou zdarma. Školní výpravy (nad 10 žáků nebo studentů) zaplatí 20 korun za osobu.

Soutěž

Chcete být u toho? Zkuste štěstí v naší soutěži, pro pět z vás máme dvojici lístků. Pravidla jsou tradiční. Správně odpovědět na soutěžní otázku, odpověď poslat na redakční poštu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (do mailu nezapomeňte uvést své telefonní číslo, abychom vás mohli v případě výhry kontaktovat) a čekat, zda se na vás usměje štěstí. Uzávěrka soutěže bude tuto neděli 2. listopadu v 12.00 hodin přesně.

Soutěžní otázka: Jedna z vystavovaných figurín je slavná „prsatice" Lolo Ferrari. Napište nám, kolik litrů silikonu na její poprsí plastičtí chirurgové spotřebovali.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru