Duchcov - Česko má opět blíž k vlastnímu vnitrozemskému moři. V neděli odpoledne se na Liptické vyhlídce u Duchcova oficiálně otevřel námořní přístav Duchcovská marína. Unikátní stavbu má na svědomí sdružení Moře klidu.

Slavnostní zahájení provozu Duchcovské maríny. Foto: Oldřich Hájek

Takzvané Klidomoří se má za sto let rozprostírat ve své nejrozsáhlejší variantě od Teplic až po Kadaň, slaná voda by tam měla proudit potrubím z Baltského moře. Co je vlastně Moře klidu zač? „Jedná se o úvahy nad rekultivací uhelných lomů, které vznikly povrchovou těžbou. Řešení je naprosto jasné: Zaplnit je mořskou vodou, vytvořit umělou mořskou plochu,“ říká předseda sdružení Radim Neuvirt.

Duchcovská marína potom bude stát na pomyslném břehu moře. Městečko poblíž Teplic tak drží nyní český primát. „Duchcov je prvním českým městem, které leží na možném mořském pobřeží. Myslím, že je to úžasný nápad, který nadchl spoustu lidí,“ uvádí starostka Duchcova Jitka Bártová. Jde podle ní i o perfektní propagaci rekultivační činnosti za nízkou cenu.

Projekt Duchcovské maríny je druhým v pořadí. Prvním byl takzvaný maják u Strupčic. Jde o dřevěnou rozhlednu nad uhelným lomem Vršanské uhelné na Mostecku a Chomutovsku. A nebude nejspíš poslední. V Bílině chystá sdružení stavbu lodi.

S těžaři nemá Moře klidu žádný problém. Jak říkají členové sdružení, je v jejich zájmu, aby se v kraji těžilo víc, hlouběji a rychleji. Je české moře recesí, nebo má reálnou šanci stát se skutečností? Odpověď si dejte sami.

Zajímá vás víc? Stránky sdružení najdete na této adrese.

VIDEOREPORTÁŽ

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru